Vežba “Munjeviti udar” na poligonu Pešter: Završnica s bojevim gađanjem, prisustvovali Vučić, komandant Kfora, Dodik…

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DARIMIR BANDA/EV)

(Beta) – Na poligonu “Pešter” kod Sjenice, danas je, uz učešće 2.300 pripadnika Vojske Srbije održaana združena taktička vežbe s bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta Kfora na Kosovu i Metohiji.

Vežbu na Pešteru izvele su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Vojnicima je posle završnog dana vežbe koja je uz učešće 15.000 vojnika počela 15. juna na više lokacija u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandr Vučić je čestitao zbog “fantastično izvedene vežbe”.

“Snaga naše Vojske biće uvećena u narednih devet meseci a to pokazuje i ekonomsku snagu države”, rekao je Vučić i najavio nastavak vojnog opremanja i kupovinu bespilotnih letilica.

Ponovio je da Srbiju “ne interesuju nikakvi ratovi niti sukobi”, već da jača vojsku radi odbrane, te zahvalio i komandant Kfora što je prisustvovao vežbi.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je na vežbi na Pešteri bilo 11 aviona “MIG-29” od koji je osam upotrebilo rakete i rekao da je bilo angažovano i deset aviona “orao”, kao i četri aviona G 4, a ulestvovali su i modernizovani tenkovi T72 i M 84.

Vežbi su prisustvovali i veterani s Košara i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.