Veza toksina iz naše okoline i reproduktivnog zdravlja žene

  2

  Autor: Jelena Pack, dipl. naturopatije, predsednica Udruženja žena Žuto UŽE

  Šta su to endokrini distruptori? Radi se o svim onim toksinima iz naše okoline koji drastično utiču na naše zdravlje a pre svega na reproduktivno zdravlje žene. 

  Endokrinološki sistem je izuzetno istančan sistem i naročito su žene te koje su ciklične i zavisne od dobrog hormonskog balansa. Žene na mesečnom nivou osećaju hormonske oscilacije koje se odražavaju na njihovu efikasnost i lepotu. 

  Način života koji živimo drastično se promenio u poslednjih nekoliko decenija industrializacijom i razvojem tehnologije. Život je postao brži a sve su veća očekivanja društva. Žena prestaje da bude tradicionalno majka i supruga i očekuje se od nje da istovremno bude izuzetno uspešna na poslu, finansijski nezavisna i stub porodice. Na savremenoj ženi su često veliki izazovi da li da se ostvari pre svega kao majka ili da završi prvo fakultet i napravi karijeru, u medjuvremenu se očekuje da vodi računa o starijim roditejima kao i da osim na poslu bude aktivna socijalno, bavi se nekim sportom, izuzetno lepo izgleda i brine se o deci, ishrani porodice, održavanju kuće itd. To je za ženu današnjice jednostavno previše i takav način života neminovno dovodi do disbalansa hormona, hroničnog stresa, iscrpljenosti, a neretko i do težih oboljenja. 

  Razvojem industrije, sve su veće kompanije koje proizvode našu hranu a mali proizvodjači ne mogu da se nose sa takvom konkurencijom i propadaju. Velike kompanije ne mogu sebi da dozvole da im propadne usev zbog unapred postavljenih prodajnih ciljeva, pa tako se procesi optimiziraju a usev se maksimalno štiti što različitim hemijskim supstancama kao što su herbicidi, pesticidi, što antibioticima i veštačkim koncentratima ako govorimo o uzgoju životinja. 

  Sve te supstance neminovno kroz lanac ishrane ulaze u naše telo i direktno utiču na naše zdravlje. 

  Kod nas još uvek vlada predrasuda da je organska proizvodnja stvar pomodarstva i trenda ali se taj način neminovno nameće ukoliko želimo da očuvamo svoje zdravlje. Hemijske supstance koje putem ishrane unosimo u organizam su najveći endokrini distruptori i utiču u najvećoj meri na disbalans hormona.

  Procenjuje se da dnevno svaka žena korisiti oko 126 endokrinih distruptora a da toga nije ni svesna. 

  Ogroman izvor toksičnih materija dolazi kroz našu kozmetiku koju koristimo na svakodnevnoj bazi. To su razni šamponi, regeneratori, šminka, mleka za telo, farbe za kosu, lakovi za nokte. Sve te supstance dodatno opterećuju nas sistem, tako da i tu treba biti oprezan koje proizvode biramo. 

  Osim kozmetike, žene su svakodnevno u kontaktu sa deterdžentima za veš, sudove, održavanje kućanstva itd. 

  Sintetika je postala naša svakodnevnica. Sve više kupujemo garderobu napravljenu od veštačkih materijala koji su jednostavniji za upotrebu, nije potrebno peglati, lakše se održavaju i prodaju se po povoljnijoj ceni. Često ne razmišljamo da sintetička garderova može da osim gljivica i bakterija, iritira našu kožu i ne dozvoli joj da diše a takodje spada u sferu endokrinih distruptora i utiče na naše stanje hormona. 

  Plastika je našla način kako da udje u naše telo, pa mnoge paste za zube sadrže plastiku. Takodje vodu pijemo isključivo iz plastičnih boca a sva ta plastika ukoliko je malo duže na suncu se topi i mi je delimično konzumiramo. Da ne pričamo o limenkama i njihvoj toksičnosti….

  Priča o endokrinim distruptorima nema kraja ali je važno da osvestimo sve ove stvari koje nam se potpuno podrazumevaju i svesno počnemo da razmišljamo o prevenciji zdravlja. Nemoguće je totalno se ograditi od svih ovih toksina ali je moguće svesno smanjiti njihovu upotrebu i birati uvvek manje toksične opcije. 

  S obzirom da tendencija izloženosti plastici i hemijskim supstancama raste, svesno nađite način da sprečite nastanak hormonskih disbalansa i unapredite svoje reproduktivno zdravlje i svoju plodnost.

  Više informacija o hormonskom zdravlju zene i reproduktivnom zdravlju mozete dobiti na našoj stranici www.zutouze.com ili instragramu hormonska_veza 

  2 KOMENTARA

  1. Odličan članak, puno korisnih informacija ❤️Promenila sam svu svoju kozmetiku i deterdžente i uzela one bez alergena i veganske i već osećam ogromnu razliku. 👍

  2. Kad se sve ovako zbirno sagleda, odjednom postajemo svesne pritiska koji svakodnevno osecamo zbog obaveza koje danas imamo. Sve je manje vremena za istinsko uzivanje i “punjenje baterija”. Naravno i ishrana je jako bitna, ako i fizicka aktivnost. Ali kako sve spakovati u 24 sata? Moracemo da poradimo na tome i svaki dan da napravimo raspored i za svoja sitna ili krupna zadovoljstva, zdrava razume se. Odlican clanak. Hvala!

  Comments are closed.