Revijalni deo 53. Perwoll Fashion Week-a zatvorila je modna kreatorka Irena Grahovac revijom HAL9000, u prostoru ex bioskopa Balkan.

 

Irena je, kao i prolećni Perwoll Fashion week, inspirisana Veštačkom inteligencijom koja nastaje iz prirodne. Dok je pravila skice, slušala je muziku iz filma „Odiseja 2001. u svemiru“ i premišljala o nastanku prirodne inteligencije i simbolici prve scene pomenutog filma, kada je pračovek podigao kost i iskoristio je kao oružje kojim nadjačava ostale jedinke. Prirodnom selekcijom i slučajnim mutacijama kroz istoriju razvija se prirodna inteligencija kao osnov za nastanak veštačke inteligencije.

 

– Ako je prirodna inteligencija zora, a veštačka inteligencija suton, šta nastaje nakon toga? Vođena ovom idejom inspiraciju sam pronašla u filmu „Odiseja 2001.u svemiru“. Film slikovito opisuje vremenski raspon od te „zore“ do „sutona“ – objasnila je Irena svoja premišljanja.

 

 

 

Reviju je otvorio nastup balerine Drine Pešić, zatim su pistom prošetale glumice Jelena Gavrilović i Katarina Radivojević, kao i poznata influenserka Uki Q. Na pisti smo mogli videti pre-fall 2024 kolekciju koju čini neobičan spoj prirodnih i veštačkih materijala – jagnjeće krzno u svom sirovom obliku kombinovano je sa najsavršenijim tech materijalima. Igra mat i sjajnih površina, uklapanje zemljanih tonova (braon, oker, bež…) sa pastelnom plavom, neobične forme i stilizovane S siluete daju poseban pečat ovoj kolekciji. Dve boje plave predstavljaju „zoru“ i „suton“ – prirodnu i veštačku inteligenciju, a između je tamnilo,oslikano kroz neizbežnu crnu i tamno braon. Crni kožni mantili savremenih krojeva i bunde od prirodnog i veštačkog krzna u oversized formama dopunjeni su zanimijivim aksesoarom – torbama i šeširima izrađenim kako od prirodnog, tako i od veštačkih materijala. Poigravanje formom – od klasične „Irena Grahovac“ figure koja je savršeno ženstvena, do aktuelnih predimenzioniranih „spejsi“ oblika prikazuje raskošnu igru modnog dizajna.

 

 

 

Reviju su iz prvog reda pratile mnoge poznate ličnosti, među kojima Verica Rakočević, Snežana Dakić, Leontina, Brankica Janković, Branko Rosić, Goca Tržan, i mnogi drugi.

 

 

U skladu sa pomenutom inspiracijom, a i aktuelnim sloganom manifestacije, Irena je poslala poruku MaštAI!

 

 

Fotografije: Đorđe Tomić  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.