Vesić odgovorio zašto Stefan Nemanja u ruci drži mač umesto krsta…

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

Zamenik gradonačelnika Beograda objasnio je na svom Fejsbuk nalogu zašto Stefan Nemanja na spomeniku na Savskom trgu, poput Isusa Hrista u manastiru Visoki Dečani, drži mač u ruci.

“Zato što je taj Hristov mač simbol istine – duhovni mač istine kojim su Nemanjići trasirali srpski istorijski put u kome nema kompromisa sa lažima. Istine koja po Hristovim rečima treba da razdvoji one koji prihvataju istinu od onih koji je ne prihvataju” objasnio je Vesić.

Zamenik gradonačenika dalje navodi citat “Nisam došao da donesem mir nego mač” i ističe da su “ovo Hristove reči iz Jevanđelja kojim se na otvoren i direktan način otklanja bilo kakav kompromis istine i laži”.

“Zbog te Hristove pravde i istine, Srbi su od Stefana Nemanje do danas uvek bili na pravoj strani istorije i dok god se budu držali Svetosavlja biće na toj strani. Mač u rukama Stefana Nemanje nije osvajački mač, jer Svetosavlje nije osvajačka vera niti ideologija, to je duhovni mač istine koja i dan danas smeta onima koji su protiv Svetog Save, Simeona Nemanje, srpskog pravoslavlja i Srpske crkve” zaključuje Goran Vesić.

Za danas je zakazano svečano otvaranje rekonstruisanog Savskog trga na kom dominira spomenik visok 23 metara posvećen velikom županu Stefanu Nemanji. Ovaj spomenik već duže vreme izaziva pažnju javnosti, ne samo zbog fizičke visine, estetike i mesta na kom je postavljen, već i zbog visine novca koji je uložen a u njega, a koje je zvanično ostao skriven.