Vesić: “Investitor će morati da plati štetu stanarima urušene zgrade u Beogradu”

5
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će investitor koji gradi objekat pored zgrade koja se urušila u Vidovdanskoj ulici na Vračaru morati da plati štetu, “jer je ona nastala njihovim radovima”.

Vesić je za televiziju N1 izjavio da su investitori “prema prvim informacijama imali i građevinsku dozvolu i prijavu radova”, ali da to ne znači da “možete da napravite nekome štetu”.

“Svu štetu će morati da sanira o svom trošku investitor, i ti ljudi, naravno će morati da budu obeštećeni”, rekao je Vesić.

Na pitanje da li će radovi biti nastavljeni, on je rekao da ne mogu da se nastave.

“Treba videti da li je projekat statike urađen kako treba, zato je inspekcija na terenu da to utvrdi, očigledno nešto nije urađeno dobro, u svakom slučaju šteta mora da se plati”, istakao je Vesić.

Vesić je dodao da su na terenu predstavnici Centra za socijalni rad, a da stižu i predstavnici Opštine Vračar, koji će izvršiti popis.

“Preko Centra za socijalni rad znamo da je ovde živelo šest porodica, od kojih su dva stana bila iznajmljena, a četiri preostale porodice su smeštene u Hotel ‘Slavija’. Opština Vračar je obezbedila hitan smeštaj”, rekao je Vesić.

On je rekao da je gradska inspekcija zabranila korišćenje zgrade koja se urušila, da se “čeka da Odsek za vanredne situacije MUP-a Srbije uđe u zgradu”, a da je ispred njenog ulaza postavljena komunalna milicija kako bi se sačuvale stvari stanara.

Vesić je dodao da, iako je bilo panirano da stanari uz pomoć vatrogasaca uđu u stanove i uzmu osnovne stvari, to nije bilo moguće.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da se čeka dolazak statičara koji će proceniti bezbednost zgrade, a za sutra je najavio podnošenje prijave protiv odgovornih.

5 KOMENTARA

  1. Platiće investitor, ali posle jedno 10 godina suđenja, veštačenja, kojekakvih opstrukcija, žalbi, molbi, apelacija…….

  2. Posle 25 godina opet imamo Ozrena, Alamunju Sojica i Vesica. A da i Tiku Spica.
    Strasnooooo

  3. У Брограду је завладала “џунгла” у грађевинарству.За дан нестају читави традиционални делови града(Врачар, Вождовац, Сењак…), као после кише ничу накарадне зграде, нема више “кућице у цвећу”. “Инвеститори, који су се очас обогатили, користе и милиметар плаца, па станари гледају једни другима у “чорбу”. Укидају се тротоару, па пешаци само коловозом. Јавашлук уништава град, у бесомучној трци за профитом.

  4. На жалост и ово је постало стварност живота у Београду. Ако којим случајем сачувате живу главу у току “инвестиционих” подухвата у вашем суседству, ваша имовина је свакако угрожена. “…očigledno nešto nije urađeno dobro, u svakom slučaju šteta mora da se plati”, istakao je Vesić.” Ако је “очигледно”, зашто надлежна инспекција није реаговала ? Када сам видео слику, као лаик, видим да ископна јама није обезбеђена. Неко из струке би сигурно исписао роман замерки, али је питање, како је то све могло на тај начин да се ради и угрозе животи грађана и имовина ? Шта то сада значи да “штета мора да се плати”, у правно неспорводивом систему ? Вишегодишње потуцање по судовима и некаквим “социјалним” смештајима ? Та зграда која се урушила више није за становање. То је здање из прошлих векова, без метра арматуре, сада са дислоцираним темељима и попуцало уздуж и попреко. А ово није први пут да се исто догађа у Београду. Ваљда је једина “светла” ствар у овој несрећи то што ова градска власт нема (како статистике говоре) ни теоријске шансе да се поново нађе у истој улози.

Comments are closed.