Ja ne napadam novinare. Za četiri godine svog mandata, svega sam na nekoliko izuzetno oštrih i uvredljivih navoda reagovao, a najveći broj sam prećutao ili ignorisao, rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

“Imao sam oštru polemiku sa Željkom Mitrovićem jednom prilikom na poznatu temu. Imao sam i sudske postupke protiv nekih novinara koji su iznosili neistine o mom radu i radu Ministarstva. To su uglavnom tabloidi. U ovom slučaju koji vi navodite čak se ne može reći da je reč o nekoj posebnoj polemici. Jednostavno su dva javna poslenika bila izuzetno verbalno agresivna prema meni i ja sam odgovorio na način na koji sam smatrao da je primeren. Najbolje je zapravo ne odgovarati nikome i nikad, ali mi smo ljudi od krvi i mesa. Ja sam odgovorio a da nisam nikoga uvredio. Ako ja za sebe mislim da sam pripadnik faune i ako mislim da imam svoje stanište, ili habitat, onda je logično da i druge ljude uključim u taj ironičan pogled na svet. To je stvar polemičnih tonova”, naveo je Vukosavljević za Nedeljnik.

Na pitanje Nedeljnika zar nije uvreda kada novinaru Nedimu Sejdinoviću poruči da se vrati u svoje prirodno stanište, ministar odgovara da to nije tako.

“Ako je moje prirodno stanište grad Beograd, onda je njegovo – tamo gde živi i gde se bavi temama kojima se inače bavi. Prema tome, prirodno stanište je ono stanište u kome mi živimo i radimo. Tu nije bio nikakav element uvrede. A da li mogu da imam uvid u ponašanje bilo kog ministra kulture od Čilea, preko Australije, Islanda, Egipta, Mongolije i Letonije, nemam. Ali verujem da ministri kulture svuda ponekad oštro polemišu sa različitim ljudima o različitim temama.”

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Tokom ovih protesta, napadnuto je mnogo novinara i od policije i demonstranata. Gutali su suzavac, glave su bile razbijene. Da li je promakla reakcija ministra?

“Nije vam promakla. Ne vidim smisao reakcija da neprestano pozivam ljude da se uzdržavaju od nasilja prema novinarima. Takvo ponašanje je zakonom zabranjeno. Ono je zabranjeno i moralom, dobrim običajima i drugim nizom pisanih i nepisanih kanonskih i nekanonskih odredbi. Jednostavno zvuči mi isprazno da stalno pozivam ljude na uzdržanost kada je reč o nasilju ne samo prema novinarima već i prema policiji, demonstrantima, bilo kome. Svakako da novinari imaju pravo na neometan rad i slobodan pristup događaju bez rizika da budu fizički ili na bilo koji drugi način napadnuti. Oštro osuđujem svaki takav incident. Uostalom, Ministarstvo kulture i informisanja oglasilo se saopštenjem državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića”, rekao je Vukosavljević za Nedeljnik.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. JULA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU NA POKLON KNJIGU O NAJOKONTROVERZNIJEM SRPSKOM POLICAJCU DRAGOM JOVANOVIĆU

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.