“Verovatno ću biti na sastanku s opozicijom tamo gde stranci nisu šefovi…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se verovatno odzvati pozivu da učestvuje u dijalogu o izbornim uslovima vlasti i dela opozicje koji je protiv posredovanja Evropskog parlamenta.

Sastanak predstavnika vlasti i tog dela opozicije najavljen je za 28. april, a Vučić je rekao da zbog obaveza koje ima nije 100 odsto siguran da će pristvovati razgovorima “tamo gde nisu stranci šefovi”.

“Ovaj drugi (dijalog sa delom opozicije, kojem će posredovati evroparlamentarci) vodiće stranci, a tamo će Srpska napredna stranka biti predstavljena. Nema baš smisla da predsednik Srbije tu prisustvuje”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Smederevskoj Palanci.

Vučić je istakao da očekuje da se tokom dijaloga racionalno razgovara o unapređenju izbornih uslova.

“Ima onih koji misle da će ih neko drugi dovesti na vlast pod pritiskom novca i medija koje kontrolišu – neće. Sve u svemu, verujemo u dobru nameru stranaca. Videćemo kako će se sve to razvijati”, dodao je Vučić.

Govoreći o najavljenom pozivu ministru odbrane Nebojši Stefanoviću da da iskaz tužilaštvu u slučaju bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića, Vučić je odgovorio da je to uobičajena stvar i da ne vidi problem u tome.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu prihvatilo je predlog branioca Papića da u sklopu istrage protiv njega sasluša aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

“To je uobičajena stvar. Svaki put kad ste pomenuti u nekom predmetu treba da budete saslušani, i tu ne vidim problem”, rekao je Vučić.

Papić je uhapšen u martu ove godine pod sumnjom da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je u aprilu 2020. godine, mimo procedura, naložio da se Marku Miljkoviću, članu grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Papić je iznoseći odbranu istakao da nije počinio delo koje mu se stavlja na teret, dodajući da je isključivo postupao po nalozima ministra Stefanovića, koji je u tom trenuktu predvodio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Komentarišući odobrenje ugovora kompanija Telekom i Telenor o saradnji od strane Komisije za zaštitu konkurencije, upitan da li je uticao na takvu odluku, Vučić je rekao da ne zna ni da je odluka doneta.

Junajted grupa, koja je ranije ocenila saradnju Telenora i Telekom kao dogovor za uništenje njenih medija, saopštila je da će upotrebiti sva dostupna pravna sredstva “da ospori skandaloznu odluku”.

Vučić je naveo da je vlasnik Junajted grupe ranije pregovarao sa Telenorom, a nakon što nije bilo dogovora počela je da krivi Telekom zato što brani svoju poziciju na tržištu.

Dodao je da on podržava slobodnu konkurenciju, ali da ne može da podrži nekoga ko hoće da uništi kompaniju u kojoj država ima udeo.