(Beta) – Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić zatražio je na današnjem sastanku tog tela da se novinaru Milanu Jovanoviću vrati policijsko obezbeđenje, kao i da se prikupe sredstva kojima će mu biti obnovljena kuća, zapaljena pre tri godine.

„Danas sam upravo to rekao – ako bar deo sredstava ne uspemo da prikupimo u narednih mesec dana, nema razloga da ostanem u toj grupi“, rekao je Matić za N1.

Matić, koji je i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, zatražio je sastanak te Radne grupe, nakon što je ukinuta presuda bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, prvostepeno osuđenom na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara.

On je istakao da ne misli da je ta odluka instruisana od strane vlasti i da ima veze sa politikom, što, prema njegovim rečima, pokazuje činjenica da je predmet vraćen na ponovno suđenje zbog proceduralnog razloga.

Upitan da li veruje da je ova odluka suda instruisana od vlasti i pritisaka da se ukine prvostepena presuda, Matić odgovara odrično.

„I sam tužilac je rekao da stoji iza optužbi, a da je sporna odluka Apelacionog suda, koji je mogao da otvori proces i samo donese presudu, jer su primedbe na prvostepenu presudu – proceduralne i lako otklonjive“, rekao je Matić.

Dodao je i da će se sastanak Radne grupe nastaviti u utorak, jer nisu uspeli da pronađu mehanizam za direktnu pomoć Jovanoviću za rekonstrukciju njegove kuće.

Matić je podsetio da su, kada je kuća zapaljena, novinarska udruženja prikupila određena sredstva, ali samo deo, dok je na sudu, prema njegovim rečima, utvrđeno da je šteta najmanje četiri miliona dinara.

Kuća novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića zapaljena je molotovljevim koktelom u decembru 2018, a predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tereti se za podstrekavanje.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-23-knjige/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.