Pešić. Vera Pešić. Tako se zvala, ne znamo kakvo je piće pila, ali ako je već Džejms Bond bio Srbin – a po priči o Dušku Popovu najmanje može da se kaže da ne znamo da nije bio Srbin – prosto bi prevelika rupa ostala kada se ne bi našlo mesto za žensku verziju srpskog Bonda, ili neku našu reinkarnaciju Mata Hari.

Vera Pešić rođena je 1919. godine u Sijarinskoj Banji, a odrasla je u Leskovcu gde se školovala i udala za policijskog pisara.

Priča uopšte ne počinje glamurozno, a završava se tragično. Sve između je čista fantazija i uzbuđenje vredno bilo kog špijunskog romana.

Razvodi se i odlazi u Beograd gde „pod svetlima velegrada“ upoznaje obaveštajca Jugoslovenske kraljevske armije, majora Slavka Radovića koji je uvodi u čari špijunskog zanata. Vera završava kurs za obaveštajce i polako je uvlače u špijunsku mrežu koju su po beogradskim salonima i kafanama plele britanska, francuska i nemačka obaveštajna služba.

Bila je, kažu, toliko lepa da je skretala pažnju i najobučenijih obaveštajaca. Maska joj je bila posao u Generalštabu vojske, pa su strani špijuni pokušavali da je zavedu i dobiju svoju krticu. Jedan nemački obaveštajac je, međutim, uvlači u dvostruku igru. Navodno je preko nje ostvario kontakt sa Kostom Pećancem. Tek, uoči rata je uhapšena kao nemački špijun. Izbegla je zatvor i vratila se u Sijarinsku Banju kod majke.

Posle okupacije, njena nemačka veza je vraća u Beograd i angažuju je na jurenju komunista. Navodno je otkrila i saradnju četnika sa Britancima. Nemci su je angažovali na jugu Srbije, prostoru koji najbolje poznaje, gde se povezala i sa svojim školskim drugovima koji su bili u partizanima. Navodno je neke pokušala da nagovori da pređu na stranu četnika, drugi kažu da su partizani preko nje dobijali informacije o planovima Nemaca i četnika. U leto 1943. godine je upala u četničku zasedu i biva osuđena za saradnju sa Nemcima i komunistima.

Uspela je da se spase i ove presude, izazvala je gotovo puč u četničkim jedinicama. Stradala je u okršaju dveju zaraćenih grupa oficira – a neki kažu da je ona bila povod za sukobe; streljali su je u maju 1944. godine. Imala je samo 25 godina i najmanje četiri službe za koje je radila.

Veliku priču o deset fatalnih srpkinja pročitajte u novogodišnjem dvobroju Nedeljnika koji je od srede, 30. decembra, na svim kioscima.

Uz novogodišnji dvobroj i poklon knjiga o Mici Lou, prva iz nove Nedeljnikove edicije „Fatalne Srpkinje“…

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.