Veoma britanski skandal: Žurke i kriza u Dauning stritu – Velika analiza u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

Boris Džonson je izgledao utučeno na zelenoj klupi u prvom redu Donjeg doma dok se sa druge strane orio smeh na njegov pokušaj da se izvini Britancima zbog zabava koje su usred pandemije organizovane u bašti njegove rezidencije u broju 10 Dauning strita. Kada se tog jutra pojavio iza crnih vrata u najpoznatijoj slepoj ulici u Britaniji, sačekala ga je paljba novinarskih pitanja o tome da li je lagao o ovim zabavama i da li namerava da se izvini. Umesto da se posveti svom sedmom detetu, ćerki koja je rođena krajem godine, i da razmisli o merama za suzbijanje pandemije nakon božićnih i novogodišnjih praznika, Džonson se bori za politički opstanak.

Britanska javnost je već znala za božićne proslave godinu dana ranije u njegovoj rezidenciji, u vreme kada se nova varijanta virusa ubrzano širila i kada je vlada uvela restriktivne mere koje su ograničile porodična okupljanja i broj prisutnih na sahranama. Ove mere nisu važile za njegove ministre i bliske saradnike koji su se isto veče kada se premijer obraćao naciji spremali za žurku u broju 10. Bilo je tu pića, mezea, društvenih igara, svega onoga što su propisali drugima da ne rade. Javnost, međutim, nije znala do pre neki dan da se njegov tim, uključujući njegovog atašea za štampu, Alegru Straton, spremao za eventualna nezgodna pitanja novinara ukoliko ikada otkriju za žurke kod premijera. Zabrinuti da bi ovakva mogućnost mogla da se dogodi, organizovali su lažnu konferenciju za štampu kako bi Stratonova uvežbala odgovore na nezgodna novinarska pitanja. Godinu dana kasnije snimak ove “probe” je dospeo u javnost i šokirao Britance.

Na njemu se vidi kako jedan od Džonsonovih savetnika za medije koji se pojavljuje u ulozi novinara pita da li su organizovane božićne žurke kod premijera, na šta se Stratonova nervozno nasmeje i pita: “Šta je odgovor? Je l’ u redu sir i vino?”, da bi potom izgovorila da je “ova lažna žurka zapravo bila poslovni sastanak”, dodajući uz kikot da “nije bilo socijalne distance”

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom