Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa koji se bori protiv ekstradicije Sjedinjenim Državama pod optužbom za špijunažu, oženio se u sredu u zatvoru Belmarš u Londonu Stelom Moris, svojom dugogodišnjom partnerkom sa kojom ima dvoje male dece, piše Njujork tajms.

Vikiliks je na Tviteru objavio snimak Morisove koja se kratko obrtila novinarima i pristalicama koji su se okupili ispred zatvora, gde je posle privatne ceremonije presekla svadbenu tortu. Nosila je lepršavi veo na kome su bile ispisane reči koje su uključivale: „nemilosrdna“, „hrabra“ i „slobodna trajna ljubav“.

„Veoma sam srećna i veoma tužna“, je Stel

„Volim Džulijana svim srcem i volela bih da je ovde“, dodala je.

Nije jasno, kako piše Njujok tajms, ko je prisustvovao ceremoniji ili da li je paru bilo dozvoljeno da održi prijem ili da provede vreme nasamo nakon venčanja. Fotografija koju je objavio Vikiliks objavio na Tivteru neposredno pre venčanja prikazuje gospođu Moris u haljini kako drži buket cveća.

U eseju za Gardijan, koji je objavljen u sredu, Stela Moris je napisala da je svaki aspekt privatne ceremonije bio pod intenzivnim nadzorom, – od fotografije sa venčanja para do liste gostiju.

„Ovo nije zatvorsko venčanje, to je izjava ljubavi i otpornosti uprkos zatvorskim zidovima, uprkos političkom progonu, uprkos proizvoljnom pritvoru, uprkos šteti i uznemiravanju nanete Džulijanu i našoj porodici “, napisala je Stela.


Godine 2012, Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu dok se borio protiv ekstradicije u Švedsku, gde je bio tražen radi ispitivanja u istrazi o silovanju, koja je kasnije odbačena. Stela Moris je angažovana kao deo pravnog tima koji se bori protiv tih napora za ekstradiciju, a tokom sedam godina koliko je bio u ambasadi, ona i Asanž su stupili u vezu i dobili dva sina.

Dečaci su britanski državljani i navikli su da posećuju oca u zatvoru.

U maju 2019. Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je Asanž optužen u Sjedinjenim Državama po 17 tačaka za kršenje Zakona o špijunaži zbog njegove uloge u pribavljanju i objavljivanju tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu. Objavljeni su na Vikiliksu 2010, nakon što ih je predala Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe.

Nakon godina sudskih bitaka, britanski Vrhovni sud je prošle nedelje saopštio da je odbio poslednju žalbu gospodina Asanža da se spreči njegovo izručenje Sjedinjenim Državama. Njegovi advokati su rekli da on i dalje ima druge pravne mogućnosti na britanskim sudovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.