Sa francuske strane gledano, poseta Emanuela Makrona bila je briljantna, rekao je glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić gostujući u Novom danu N1 televizije, ističući i da je Makron preuzeo inicijativu da se do kraja godine reši pitanje Kosova.

„Francuski predsednik je imao izuzetnu posetu kada gledate sa njihove strane, i sad kad vidite šta je ostalo od te posete, Makron, za koga misle da je predstavnik krupnog kapitala, može da bude zadovoljan. Jer, otvorili ste francuski aerodrom, potpisali ste ugovor o četiri milijarde u kojem će da učestvuju Francuzi… Makrona to najviše zanima. Kako je rekao predsednik Vučić, Makron je lider budućnosti, i ja zaista verujem u to. Populizam je kratkog daha“, kazao je Lalić u Novom danu.

Za predsednika Francuske Lalić je rekao da je on jedan od predstavnika tehno-menadžerske elite.

„Pošto je sad sve biznis, vidimo da su i države biznis, pa čak i u Americi gde je država dugo bila samo – porez i pravosuđe, a sve ostalo – od zdravstva do zatvora – privatno. Ako se država bavi biznisom, onda treba i biznismenima dati prostora“, dodao je Lalić.

„Mi smo s druge strane radovali francuskim investicijama. Biljana Srbljanović je juče sjajnim komentarom u Blicu skrenula pažnju da su isti ljudi koji su izviždali Širaka 2001. godine danas bili toliko anestezirani da su pozdravili Makrona i aplaudirali mu dok je pričao na – bolje srpskom od srpskog kralja – o dve nezavisne države, Kosovu i Srbiji“, rekao je Lalić.

On je istakao i da je Makron mnoge stvari ogolio do kraja.

„On je najavio da će se za nekoliko meseci rešiti kosovski problem, što je nemoguće da je ovde svima promaklo. Rekao je i šta misli o proširenju“, kazao je Lalić.

„Mislim da smo mi propustili ga podsetimo na čuveno pismo Viktora Igoa, koje je veoma poznato, i u kojem se prvi put priča o evropskoj ideji. Igo je u francuskom parlamentu pričao o potrebi Sjedinjenih Evropskih Država, po uzornu na SAD, i to pričajući o tome kako se mora pomoći Srbiji! Sada, 140 godina kasnije, mi se nalazimo u istoj situaciji.“

Lalić je, ipak, dodao i da se Balkan, iz perspektive Evrope, ne doživljava kao miran region. On je ukazao na tekst iz novog broja Mond diplomatika u kojem jedna od najpoznatijih francuskih novinara piše da je Srbija kriva za 1914. jer se zanemaruju „sitnice“ poput fašizma, nacizma i kolonijalizma.

„U tom tumačenju, Sarajevo je i dalje nekakva crna rupa iz kojeg kreće evrpsko i svetsko zlo“, rekao je Lalić.

I zato kada sklonite kurtoazne izjave, kako je rekao Lalić, Makron je bio jasan: za nekoliko meseci ponudiće se neko rešenje za Kosovo. I to jeste najveće pitanje za naše društvo, za vlast i opoziciju, bojkot koji se najavljuje… Imamo i Rikera koji kaže kako će SAD da se uključe u taj proces.

„I zato ja očekujem do kraja ove godine ili početkom sledeće, neku vrstu Dejtona“, ocenio je Lalić.

On je dodao da nije poznato „šta je dogovoreno u četiri oka“, ali da se vidi da Makron preuzima inicijativu.

„On je, samo to znam, ne bi preuzeo ukoliko nije siguran da nešto može da se postigne. Čeka nas zato vrlo zanimljiva jesen i sledeća godina, i geostrateški i politički“, kazao je Lalić.

On je istakao da će Makron iskoristiti priliku da stupi na mesto novog lidera Evrope kada se Angela Merkel bude povukla sa funkcije, ali da je još uvek nejasno u kakvu će budućnost on odvesti Evropu.

„Reč ‘liberal’ je, recimo, u Francuskoj vrlo profana i on beži od nje, pa je i liberalnu struju koja je odlično prošla na izborima za Evropski parlament on nazvao drugačije, ali je činjenica da se sve više priča o tome da Evropa mora da se amerikanizuje u određenim segmentima. Pokazalo se da je ‘novi svet’ superioran u kapitalizmu, razlika između privatnog biznisa i države je jasna, kao i superiornost privatnih kompanija u odnosu na državne. To je jedini sistem koji može da opstane, ili će sve da ode u drugačijem pravcu“, rekao je Lalić.

„Makron u našem slučaju ima dvostruku ulogu, i ekonomsku jer se Francuska širi, ali i političku jer su oni naši najveći prijatelji na zapadu. Ukoliko neko treba da vas ubedi oko nečega o Kosovu ko će to da uradi bolje od Francuza“, kazao je.

Laliću nije bila jasna vest da se Makron neće sresti s opozicijom.

„Pa ni u jednoj državnoj poseti niko se ne viđa sa opozicijom. To bi bila možda i uvreda za organizatora. Ne znam da li je to uopšte po protokolu. Pokušao sam da se setim kada je to Merkel u državnoj poseti primila opoziciju. To je lažno nametnuta tema“, kazao je Lalić. „Opozicija se, na kraju, sastala sa savetnicima predsednika Makrona koji su, s obzirom na to da je reč o čistom predsedničkom sistemu, u Francuskoj važniji i od vlade“.

Kada je reč o bojkotu izbora, Lalić je rekao da je svojevremeno Zoranu Đinđiću bojkot poslužio da ojača stranku, te da je potencijalni bojkot jak adut aktuelne opozicije.

„Opozicija treba da iznese ozbiljne zahteve koji moraju da budu ispunjeni da bi opozicija izašla na izbore“, rekao je Lalić. „Potrebne su nam i snažna opozicija i snažna vlast. To je deo demokratije koji mi i dalje ne razumemo.“

Lalić je istakao i da je u Srbiji veoma teško pasti s vlasti bez obzira na ekonomske rezultate: u biznisu su važni rezultati, a u politici obećanja.

„Mi slušamo sto godina da ako želiš da rešiš bilo šta, prvo moraš da budeš ekonomski jak. Goran Nikolić u sledećem broju Nedeljnika analizira upravo o uticaju ekonomije na izbore. Obama je spasio Ameriku iz najveće recesije, pa su glasači izabrali Trampa. Zoran Đinđić je podigao prosečnu platu sa 1.200 dinara na 10.000, a penzije šest puta, i ne samo da je ukupno uživao podršku tek 6 odsto birača, već je kod penzionera podrška Đinđiću bila manja od 3 odsto. Nikolić je obećao da će da probuši Moravu do Egejskog mora pa je dobio izbore“, rekao je Lalić.

Povodom obeležavanja  29 godina od osnivanja Socijalističke partije Srbije, Lalić je kazao da je SPS konstanta u Srbiji.

„Oni samo dve i po godine nisu bili na vlasti. Najveći potez Aleksandara Vučića je što je uzeo Dačića i sveo ga na tu meru. Da je Dačić bio u opoziciji, on bi bio mnogo jači“, rekao je Lalić.

Prema njemu, jasno je i da „bilo kakva pomena vlasti neće moći da se zamisli bez SPS-a“.

„I jeste veliko pitanje kako ustvari u svakoj vlasti odlučuje Ivica Dačić“, istakao je Lalić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.