“Veljko Belivuk je bio dobar, Vlado Georgiev nije”: Pravosuđe u službi mafije i uticaj crnogorskih klanova u Srbiji – Dosije u Nedeljniku

0
Foto: Libertas Press

“Moramo početi da grabimo za nas, jer vrijeme leti. A ništa ne osigurasmo. Sad smo na poziciji i, ako ovo ne iskoristimo, nikad više nećemo biti u takvoj prilici.” Ova opskurna poruka koju je sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica, razmjenio sa nekadašnjim članom obezbjeđenja njegove majke preko kriptovane Sky aplikacije, uoči prethodnih parlamentarnih izbora na kojima je pao DPS, najbolje oslikava po društvo fatalnu prirodu bivše vlasti.

U dokumentima koje je nadležnima u Crnoj Gori dostavio Europol, Medenica se navodno dogovara o kupovini veće količine droge za sebe i svoje društvo, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta, posjeduje i koristi zabranjeno oružje, hekler…

“Nema stresa ni besa kad je puna kesa”, kaže Medenica promovišući životnu filozofiju mnogih koji su tokom tri decenije okupirali pozicije moći.

U zahtjevu za sprovođenje istrage Vesna Medenica, dugogodišnja prva dama crnogorskog pravosuđa, prvo vrhovna državna tužiteljka, a zatim predsjednica Vrhovnog suda, sumnjiči se da je prihvatila članstvo u sinovoj grupi i koristila svoju poziciju kako članovi kriminalnog udruženja koje je, sumnja se, formirao njen sin ne bi bili otkriveni. I ne samo to. Miloš Medenica se sumnjiči da je lovio stranke od kojih je uzimao pozamašne sume novca kako bi njegova majka uticala da se presude donose u njihovu korist.

Hapšenje žene koja je dominirala pravosuđem i koja je prethodnih decenija često optuživana da je tu poziciju pokrivala kao produžena ruka DPS-a, lider te stranke i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je sa nonšalantnim komentarom, budući da se radi o političaru koga mnogi vide kao ključno odgovornog za činjenicu da je nakon njegovog silaska sa vlasti sve evidentnija fasadna i marionetska uloga ključnih institucija.

Ceo tekst Petra Komnenića iz Podgorice objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs