(INFOGRAFIKA) Veliki skok broja novozaraženih u Srbiji, 245 novih slučajeva, najviše u Beogradu: “Problem je što imamo dosta kršenja mera…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 6.428 osoba, a njih 245 bilo je pozitivno, dok je preminula jedna osoba.

Najviše novozaraženih je iz Beograda – 84, slede Kragujevac i Valjevo sa po 23 osobe, Niš 9, Vranje 7, Novi Sad i Kruševac po 6, Vrnjačka Banja 5 i Bor, Ćuprija, Aleksandrovac i Prijepolje po 4 novozaražene osobe, objavio je RTS.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 22 pacijenta.

Podsetimo, juče je otkriveno 152 novozaražena.

(Beta) –  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je deo građana već preležao koronu tako da “određeni imunitet već postoji”, da Krizni štab za borbu protiv ove bolesti, čiji je član, procenjuje da to iznosi “između 15 i 20 odsto”, ali i da bi to bi “trebalo izmeriti”.

“Zahvaljujući tome situacija je povoljnija nego onda kada je sve počelo. Imamo sada i mnogo više svesti među ljudima, pa se prenošenje virusa usporava, ali je to, ipak, nedovoljno da se zaustavi porast obolelih. Problem je što imamo dosta kršenja mera”, rekao je Kon u intervjuu za današnju Politiku.

On je rekao i da će se porast broja obolelih u Beogradu videti tokom ove nedelje i da misli da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji biti oko 200 inficiranih dnevno, “možda nekim danima i pređe taj broj”. “Pratićemo situaciju i gledaćemo da virus što je više moguće usporimo”, naveo je Kon.

On je rekao i da je njegov stav da je “neophodno što manje biti na mestima gde je moguće prenošenje virusa, a to su kafići u zatvorenom prostoru”, dodajući da “u kafiću ili restoranu treba stalno nositi masku”.

“Dokazano je da povećan rizik od obolevanja od korone u momentu kada osoba konzumira, na primer, hranu”, objasnio je Kon.

Na konstataciju da je  nejasno da li ostaje pri svom stavu da je u Beogradu do juna više ljudi preminulo od Kovida-19 nego što je objavljeno, on je rekao da je procena koja je proizašla iz te statistike pokazala da je bilo više umrlih nego što je u tom trenutku registrovano.

“Samo sam rekao da je broj takozvanog viška smrtnosti veći. To je značilo da je potrebna temeljna revizija”, rekao je Kon.

“Što se tiče sadašnjih podataka, to su jedini koje mi imamo. Na dnevnom nivou komuniciramo sa svim domovima zdravlja i ti podaci se uklapaju sa onim što se objavljuje. Mi nemamo pristup informatičkim sistemima, jedino informatičari mogu da uđu u tu takozvanu bazu”, rekao je Kon.

On je naveo i da je “potpuno napamet” izrečeno mišljenje pojedinih stručnjaka da epidemiolozi prijavljuju tačne podatke, ali da ih neko ko ima pristup bazi smanjuje i da se to onda saopštava javnosti.