Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas najavljuje veliki plan o uticaju Italije u Africi. „Mattei“ plan, dobio je naziv po Eriku Mateiju, osnivaču naftne kompanije „Eni“.

Predstavljanju plana u Rimu, prisustvovaće mnoštvo afričkih i evropskih lidera, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Meloni je svoj plan za Afriku najavila ubrzo nakon što je njena ekstremno desničarska vlada preuzela vlast u oktobru 2022. godine.

Glavni cilj ovog plana je transformacija Italije u energetsko čvorište, dok se Evropa odvikava od ruskog gasa, prenosi Gardijan.

Iako su detalji i pojedinosti plana oskudni, nacrtom uredbe, koja je odobrena u novembru, predviđa se da Italija, kako je Meloni opisala – „nepredatorski pomaže afričkim zemljama, u oblastima kao što je obrazovanje, zdravstvo, izvoz i infrastruktura“.

Prioritet je, tvrdi Meloni, da se u zamenu za pomoć koju Italija pruža afričkim zemljama, zaustavi priliv migranata iz Afrike. To je izborno obećanje koje do sada nije ispunila.

Premijerkina kancelarija će biti zadužena za sprovođenje plana. Njen neobičan korak, da bude domaćin samita u Palazzo Madama, sedištu italijanskog senata, kritikovale su opozicione stranke i optužile da je „zauzela“ zgradu.

„Ne vidim u čemu je problem. To je pitanje prestiža i ni na koji način neće poremetiti rad senatora. To što se tako važan događaj održava u senatu, drevnoj palati punoj istorije i umetničkih dela, ostaviće prelep utisak o Italiji“, rekao je Lucio Malan, glavni bič Senata.

Malan je dodao da je afrički kontinent oduvek bio od strateškog značaja za Italiju.

„Tunis je bliži Siciliji nego što je Sicilija Rimu. Cilj plana je takođe i povećanje uticaja na kontinentu gde su zemlje, uključujući Rusiju i Tursku, već napravile značajan prodor.“

Samitu će prisustvovati lideri 23 afričke zemlje i tela, uključujući Musu Fakija, predsednika Komisije Afričke unije.

Frančesko Galijeti, osnivač Policy Sonar, političke konsultantske kuće u Rimu, rekao je da Meloni „već duže vreme pokušava da organizuje ovaj samit“.

„Ona to predstavlja kao veliku strategiju i zbog toga dobija veliku pažnju. Međutim, još uvek ne znamo ko će biti umešan, koliko novca će biti upumpano, da li će to biti samo diplomatija i meka moć ili nešto više“, zaključuje Galijeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.