Četrnaesti LIFFE, Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu, biće održan od 16. do 21. septembra i publici će predstaviti najznačajnije igrane filmove regiona i raznovrstan prateći program. Četrnaesti LIFFE će otvoriti novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji je svetsku premijeru imao na festivalu u Roterdamu. Takmičarski program, između ostalih, čine: srpska premijera hrvatskog filma „Murina“ Antonete Almat Kusijanović koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitantski film, pulski pobednik „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara – filma „Oaza“ Ivana Ikića, dok će festival zatvoriti „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića.

– Uprkos pandemiji kovida-19, ovogodišnji festival sabira dvanaest igranih filmova u takmičarskom programu, koji su do sada imali značajan uspeh na svetskim festivalima, osvojivši pritom neke od najznačajnijih nagrada. Raznovrsnost tema i estetika govori o snažnom autorskom pečatu filmova koji hrabrošću, duhovitošću, ali i suptilnošću govore o najaktuelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno. Sa zadovoljstvom mogu reći da ovogodišnji LIFFE ima snažan i atraktivan program – istakao je ovogodišnji selektor festivala, reditelj Bojan Vuletić koji je na ovom mestu nasledio dosadašnjeg dugogodišnjeg selektora Milana D. Špičeka, koji je ostavio nemerljiv trag u izgradnji LIFFE-a.

Jedini festival filmske režije u regionu, od osnivanja 2008, svakog septembra u Leskovac dovodi najuticajnije filmske stvaraoce regiona, koji predstavljaju svoja ostvarenja, druže se sa publikom i kolegama na Skupštini reditelja, koja je deo Festivala, i razgovaraju o izazovima autorstva jer Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu osnovan je sa idejom umrežavanja regiona.

– Smisao LIFFE-a nije glamur, smisao LIFEE-a je povezivanje kinematografija regiona i Evrope. Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njihovog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema i autorovu odgovornost bez kalkulacija prema istini i istoriji – ističe umetnički direktor LIFFE-a, reditelj Darko Bajić, i dodaje da će biti održana zajednička skupština reditelja članova asocijacija regiona sa članovima borda FERA Evropske asocijacije reditelja.

Zahvaljujući profilisanosti i posvećenosti, ova filmska manifestacija u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, postala je još jedan leskovački brend, ali i član novoosnovane Asocijacije filmskih festivala Srbije:

– Leskovac je grad sa više brendova. Uglavnom gastronomskih. Ono što nas izuzetno raduje jeste da smo uspeli da i na polju kulture dobijemo brend. U danima festivala grad drugačije diše, oseća se festivalska atmosfera, ljudi sa nestrpljenjem očekuju svaku projekciju. LIFFE je mlad festival, a za ovih 14 godina uspeli smo da se profilišemo, odredimo jasne ciljeve i pravac u kom se krećemo. To nas je učinilo važnim i značajnim festivalom – kaže Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

Tradicionalno, na otvaranju biće uručena Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a ovogodišnji laureat je reditelj Goran Marković. Kao i ranija izdanja, i 14. LIFFE predstaviće mlade nade sedme umetnosti u okviru selekcije studentskih filmova, kao i posebno uzbudljivu takmičarsku selekciju „Divlji film“ koju čine „filmovi koji svojim inovativnim idejama prkose vremenu, formalizmu klasičnog filma, ali i unifornosti novom filmu tako bliskog birokratskog načina mišljenja“, naglašava Darko Bajić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.