Evropu je ovog leta zahvatio čitav niz katastrofalnih prirodnih nepogoda izazvanih vremenskim promenama. Portal „AccuWeather“ objavio je veliku prognozu za 2021. godinu, kojom je obuhvaćena i regija Balkana, pa i Srbija. Prema ovoj prognozi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i na početku jeseni, a zatim će ih zameniti velika opasnost od poplava u novembru.

S temperaturom površine mora za oko 2-5 Celzijusovih stepeni iznad normale, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obeležja koja se kreću kroz Evropu, navode prognostičari ovog servisa.

„Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima“, rekao je član tima za međunarodno prognoziranje Tajler Rojs.

Rojs navodi da bi tropske oluje mogle da prežive putovanje preko Atlantika i dođu do kontinenta.

U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u regiji Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske.

Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će takođe biti prebačena i na jug, u severozapadnu Španiju i Portugal.

Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stepena iznad normalne, objašnjavaju meteorolozi. Periodi obilnih padavina mogu da se prošire i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Očekuje se da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni, navode stručnjaci AccWeather.

Centri topline zadržaće se na Balkanu i u Grčkoj, gde će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Centri topline zadržaće se na Balkanu i u Grčkoj, gde će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Centri topline zadržaće se na Balkanu i u Grčkoj, gde će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) definiše toplotni talas kao razdoblje od pet ili više dana s prosečnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusa iznad normale. Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni, prenosi Indeks.

Oluje s Mediterana mogu povremeno da donesu kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

„Burna pretnja od poplava proširiće se iz Italije na Balkan, posebno u novembru“, rekao je Rojs.

On upozorava da obilne padavine mogu da dovedi i do klizišta.

„Kiše mogu da donesu i grmljavinu. Lokalizovan grad ne može u potpunosti da bude isključen“, upozorava meteorolog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.