“Velika brzina diplomiranja”, “niko ih ne kontroliše”, “pranje diploma”: Dekani državnih o privatnim fakultetima

2
Foto: Profimedia

Razmišljamo o tome da tužimo privatni fakultet na koji prelaze studenti koji, kad “zaglave” na našem, tamo velikom brzinom steknu diplomu, izjavio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković.

“Imamo primer da se student prebacio i ispite sa dve godine položio za tri meseca. Ta velika brzina je protivzakonita i mi razmišljamo o tužbi”, rekao je Mirković za “Večernje novosti”, preneo je N1.

Dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu Saša Jakovljević rekao je da privatne fakultete niko ne kontroliše, rade šta hoće i državnim fakultetima “otimaju studente”.

“Državni fakulteti striktno moraju da poštuju zakon, a privatni to očigledno ne rade. Upisuju studente tokom cele godine pa to antidatiraju za oktobar. Nemam ništa protiv privatnih fakulteta, ali i oni moraju da rade po zakonu i po akademskim pravilima, kao i mi”, naglasio je Jakovljević.

On je kao primer naveo da je jedan student, kome je do kraja studija ostalo 12 ispita i diplomski, i koji se prebacio na privatni fakultet, tamo sve završio za dva meseca. Kao problem on ističe i to što akademci sa privatnih fakulteta dolaze sa visokim prosekom i upisuju master studije na državnim fakultetima.

“Oni su u prednosti u odnosu na naše akademce jer imaju visok prosek, pa se upisuju na budžet, a naši studenti moraju da finansiraju master studije”, istakao je Jakovljević.

Na problem “pranja diploma”, koje studenti privatnih fakulteta praktikuju završavajući master na državnim fakultetima, ukazuje i dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

“Mi smo uveli prijemni na master studije i da bi se neko upisao mora da ima znanje. Zato je broj upisanih na masters studije sa privatnih fakulteta mali”, istakao je Boričić.

2 KOMENTARA

  1. Problem što profesori ostaju bez para, na državnom plati školarinu i skoro svaki ispit pa sve se uhvati duplo skuplje nego na privatnom fakultetu

  2. Jeste bas sam brzo diplomirala,na privatnom,4 godine regularnog studiranja,sasvim normalno. Privatni fakulteti su vam opasna konkurencija,ali ne mozete protiv njih,zna se odlicno koliko vi uzimate para za ispite,kako ih perete,i sta vasi studenti Pravnog fakulteta pricaju o ophodjenju prema studentima. Sramota

Comments are closed.