Posle udara na Romana Abramoviča, Velika Britanija zamrzla imovinu i njegovim saradnicima

2
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

(Beta-AP) – Velika Britanija zamrzava imovinu u vrednosti do 10 milijardi funti (12 milijardi evra) koja pripada dvojici ruskih oligarha koji su opisani kao dugogodišnji poslovni saradnici ruskog milijardera i vlasnika Čelsija Romana Abramoviča, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

Imovina je zamrznuta direktoru fudbalskog kulba Čelsi Judžinu Tenenbaumu koji je preuzeo je kontrolu nad kompanijom Evrington Investments povezanom sa Abramovičem, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Drugi sankcionisani Rus je David Davidovič, kome su zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja.

Britanska vlada je saopštila da mere “smanjuju ključne izvore prihoda za Putinovu ratnu mašinu” zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Britanska vlada je u martu zamrzla imovinu Abramoviču, u sklopu sankcija protiv bogatih Rusa, blisko povezanih sa Kremljom.

2 KOMENTARA

  1. Није јасно какву и коме то Запад шаље поруку оваквим актима ? Отимам ти јахту, вилу, луксузни ауто, у циљу заустављања рата ! Коме и на основу којих правних аката, чланова закона,… итд., се врши “замрзавање”, па у неким случајевима чак и упадање и отимање приватне имовине ? Ово прети да “превазиђе” најмрачнија поглавља комуно-фашизма и његових достигнућа у пљачки и отимању туђе приватне имовине, уз једноставан основ, политичко опредељење у које (“основано”) сумња отимач. Запад се овиме тешко поиграо са поверењем, као једним од битних елемената за инвестирање капитала. Наравно, на ово све гледа и, рецимо, неки гувернер Националне банке Кине, човек који седи на више од трилиона долара похрањеним по сефовима Запада и не треба бити посебно интелигентан да се закључи, шта он мисли о свему томе и које потезе мора да повуче ? А мораће да повуче, јер је безбедност тих резерви његов посао, између осталог. И то поготово у светлу “изненадне” посете америчких конгресмена Тајвану. Неки су већ кренули да предупреде могуће последице, као кинески нафташки гигант, који већ креће да напушта тржишта Канаде и САД и пребације своје активности на Африку и Јужну Америку. Изгледа да и на овај начин подела Запада и Истока креће путем без повратка.

Comments are closed.