Novi udar na Romana Abramoviča: Zamrznuta imovina u vrednosti od 5,4 milijardi evra, Francuska zaplenila 12 luksuznih objekata

0
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Francuska vlada zaplenila je 12 luksuznih nekretnina koje pripadaju Romanu Abramoviču, uključujući i vilu na Rivijeri vrednu skoro 100 miliona funti koja je nekad služila kao odmaralište kralja Edvarda VIII.

Abramoviču je takođe zamrznuta imovina u vrednosti od 5.4 milijarde funti od strane Kraljevskog suda u Džerziju.

Ruski oligarh i vlasnik Čelzija našao se tako na udaru francuskih vlasti koje uvele novu seriju sankcija usmerenih na pojedince povezane sa Vladimirom Putinom. Ministar finansija Francuske saopštio je da je njegova zemlja zaplenila 33 nekretnine ruskim oligarsima, među kojima se našlo desetak koje pripadaju Abramoviču.

“Ovo uključuje kuće, superjahte i helikoptere, a njihova ukupna vrednost je oko 25 milijardi evra”, rekao je on, a prenosi Gardijan.

Među objekima koji su zaplenjeni Abramoviču nalazi se “Chateau de la Croe” villa u Antibu koja sadrži osam spavaćih soba, bazen na krovu dužine 15 metara, teretanu i bioskop. Vila je sagrađena 1926. godine, a nalazi se na imanju od 12 hektara sa pogledom na Mediteran. Procennjena vrednost vile je oko 100 miliona funti.

Abramoviču su 10. marta uvedene sankcije od strane Velike Britanije, nakon što su ga ministri te zemlje optužili za “jasne veze” sa Putinovim režimom, posmatrajući ga kao biznismena “koji ima krv na svojim rukama”.

Međutim, Britanija nije zaplenila nijedan deo Abramovičeve imovine na Ostrvu, koja uključuje palatu vrednu 120 miliona funti u baštama Kengsinton palate, koja je nalazi blizu kraljevske palate. Vrednost Abramovičeve imovine u Velikoj Britaniji se procenjuje na 250 miliona funti, a uključuje oko 70 kuća, zgrada i delove zemlje. Abramovič je ipak prinuđen od strane britanskih vlasti da proda Čelzi koji je 2003. kupio za 140 miliona funti.

Vlada Džerzija je saopštila da je lokalna policija upala u nekoliko objekata nakon naloga koji su im izdati, zbog sumnje da su oni povezani sa Abramovičem.

Ostrvo Džerzi je autonomni krunski posed Velike Britanije koji nije deo Ujedninjenog Kraljevstva, a koje favorizuju svetski bogataši zbog niskih poreza i bankarske poverljivosti.