Velika Britanija zabranila sletanje aviona beloruskog avioprevoznika: “Preusmeravanje leta Rajanera opasan i nesmotren potez…”

0
(Beta/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

(Beta-AP) – Velika Britanija je danas zabranila sletanje aviona beloruskog nacionalnog avioprevoznika na njene aerodrome, a britanske aviokompanije uputila da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije posle incidenta sa preusmeravanjem putničkog aviona kompanije Rajaner na Minsk i hapšenja beloruskog opozicionara u tom avionu.

Britanska vlada je saopštila da suspenduje dozvolu kojom se odobrava aviokompaniji “Belavia” da leti za Veliku Britaniju.

Ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je “dao uputstva Britanskoj upravi za civilnu avijaciju da zatraži od aviokompanija da izbegavaju beloruski vazdušni prostor da bi osigurali bezbednost putnika”.

Let Rajanera iz Atine za Viljnus u Litvaniji preusmeren je juče na Minsk zbog navodne pretnje bombom. Rajaner je saopštio da su beloruski kontrolori leta rekli pilotima da postoji pretnja bombom toj letelici i naložili da slete u Minsk.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je taj postupak beloruskih vlasti “nesmotren i opasan”, da predstavlja “šokantan napad na civilnu avijaciju i napad na međunarodno pravo” i dodao da Britanija nije “videla dokaze” kojim se potkrepljuje tvrdnja o pretnji bombom.

Rab je zatražio oslobađanje beloruskog opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je priveden kada se avion Rajanera spustio u Minsk.

Litvanija je zabranila avionima koji stižu i kreću iz te zemlje da koriste beloruski vazdušni prostor. Beloruski vazdužni prostor izbegavaće i švedska aviokompanija SAS na preporuku nacionalne uprave za civilni aviosaobraćaj.