Velika Britanija obratila se pismom Savetu bezbednosti UN navodeći da su iranske snage zaplenile britanski tanker dok je ovaj bio u teritorijalnim vodama Omana.

Britanija je ocenila da akcija Teherana „predstavlja ilegalno mešanje“.

„Brod je ostvarivao zakonito pravo tranzitnog prolaza kroz međunarodni moreuz u skladu sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo predviđa da pravo tranzitnog prolaza ne može da se sprečava i stoga akcija Irana predstavlja ilegalno mešanje“, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Agencija navodi da je pismo iste sadržine poslato i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je „ekstremnu razočaranost“ u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu. Zarif je preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

Hant je na svom Tviteru nalogu napisao da je upravo razgovarao sa Zarifom i izrazio „ekstremnu razočaranost“ pošto ga je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a, kako ističe, poneo se na suprotan način.

„Ovde su potrebna dela, a ne reči ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni“, poručio je Hant.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker „Stena impero“ mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti ranije danas su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage, da bi potom Iranski savet čuvara naveo da je u pitanju odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog broda kod Gibraltara.

Kako je saopštio Forin ofis, Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.