Velika Britanija odobrila novu vakciju Fajzer usmerenu na Omikron soj

0
EPA-EFE/PFIZER INC.

(Beta-AFP) – Britansko regulatorno telo za lekove objavilo je danas da je odobrilo novu generaciju vakcina protiv kompanije Fajzer-Biontek usmerenu na soj omikron.

Ova verzija vakcine se sastoji u buster dozi nazvanoj “bivalentnoj”, pola usmerenoj na originalni soj virusa i pola na omikron (BA.1), naveo je britanski regulator (MHRA) u saopštenju.

Odobrena je za buster doze za starije od 12 godina, dodaje se u saopštenju uz napomenu da ona odgovara britanskim standardima bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti.

Velika Britanija je sredinom avgusta postala prva zemlja koja je odobrila sličnu vakcinu laboratorije Moderna takođe usmerenu na omikron soj, najrasprostranjeniji soj u Evropi.

Ta zemlja se sprema da predloži od ponedeljka jednu buster dozu antikovid vakcine milionima Britanaca u Engleskoj i Škotskoj, konkretno starijim od 50 godina sa prioritetom za osobe koje žive u staračkim domovima.

Nove vakcine Fajzera i Moderne odobrile su poslednjih dana SAD i Evropska agencija za lekove. One su takođe usmerene na dve podvarijante soja omikron koje se brzo šire BA.4 i BA.5.

Velika Britanija jedna je od zemalja najteže pogođenih pandemijom u Evropi sa gotovo 180.000 umralih od početka 2020.

Iako je smrtnost znatno opala zahvaljujući vakcinaciji, zemlja je redovno pogođena novim talasima zaraze, ali je bila jedna od prvih u Evropi koja je ukinula sve restrikcije od prošle zime.