Džonson i Džonson vakcina odobrena u Velikoj Britaniji

  0

  (Beta-AFP) – Velika Britanija odobrila je danas i  četvrtu antikovid vakcinu za upotrebu u zemlji, preparat američke farmaceutske grupe Džonson i Džonson, za koju je potrebna samo jedna doza.

  Vakcinu je odobrilo britansko regulatorno telo MHRA.

  Ova vakcina sestre firme Džonsona i Džonsona, Jansen (Janssen) će početi da se primenjuje sa tri ostale koje se već daju Fajzer/Biontek, Astrazeneka i Moderna.

  Britansko regulatorno telo navelo je da je vakcina Džonson i Džonson pokazala ukupnu efikasnost od 67 odsto u sprečavanju infekcije kovida-19 i 85 odsto u sprečavanju teških oblika zaraze ili hospitalizacija. Može da se čuva na temperaturi frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa, što je čini idealnom za raspodelu i domovima za stare i druge lokacije.

  Britanija od decembra sprovodi masovnu vakcinaciju, i gotovo 58 odsto stanovništva dobilo je najmanje jednu dozu a oko 35 odsto je potpuno vakcinisano sa dve doze.

  Britanija poslednjih dana beleži mali rast broja novozaraženih kao posledica soja virusa identifikovanog u Indiji koji se smatra zaraznijim od ranije dominantnog soja.

  Britanija je u četvrtak prijavila 3.542 nova potvrdjena slučaja, najveći dnevni broj od 12. aprila. Broj zaraženih je i dalje daleko iza 70.000 zabeleženih sredinom januara na vrhuncu drugog talasa infekcije.

  Raste zabrinutost da će naredna planirana faza ublažavanja restrikcija u Engleskoj, 21. juna morati da se odloži ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste.