“Već viđeno”: I podele u opoziciji, i Vučićeva navodna pomirljivost, i kolaboracija zbog potpisa – Veliko predizborno istraživanje u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Beta (arhiva)

Prognoze kažu da će prvi dan leta, 21. jun, biti kišovit, ali taj dan biće samo najava vrelog političkog leta u kojem Srbiju očekuje možda neočekivana koaliciona vlada i moguće očekivano rešenje za Kosovo.

Toliko kada je reč o neizvesnostima pred ove izbore (dobro, možda će biti malo uzbuđenja kada se bude saopštavao broj izašlih birača), sve ostalo je uglavnom proverena marketinška taktika vladajuće stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića i proveren recept za poraz opozicije u kojoj, kako se bliži dan izbora, sve snažnije bukte unutrašnji sukobi.

A upravo ta najavljena kiša, ukoliko uopšte možemo da govorimo o tačnosti vremenske prognoze, može u znatnoj meri da utiče na izborne rezultate, jer i od prognoze, uz druge faktore, zavisi koliko će ljudi izaći na birališta. Od izlaznosti zapravo zavisi koliko će procenata osvojiti SNS, ko će preći cenzus, ko postati Vučićev koalicioni partner, da li je “bojkot opozicija” uspela da motiviše birače da tog dana ne izlaze iz svojih kuća, i to su samo neka od pitanja na koja ćemo tog dana ili u danima nakon njih dobiti odgovor.

Zasada se jedino zna kako će izgledati glasački listić i da će na njemu biti dvadesetak kandidovanih lista…

Devedesetih je Milošević, kao i danas Vučić, izbegavao duele i direktne okršaje sa liderima opozicije, puštajući njih da međusobno kidišu jedni na druge i završavaju posao za njega. Nije li te 1997. godine glavni televizijski duel bio između Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja na prvom programu RTS-a? I dok Vučić vodi kampanju kao da su predsednički izbori – u reklamnim spotovima stranačke liste koju čine naprednjaci sa koalicionim partnerima, pojavljuju se “obični ljudi” koji govore o “našem predsedniku” – kao da opozicija sama obavlja to međusobno kidisanje i van etra nacionalnih frekvencija.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. juna

Digitalno izdanje dostupno je na Nstore.rs

Svi čitaoci na dar dobijaju i četvrtu knjigu iz edicije “Velike biografije”: “Aleksandar Leka Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija”, kao i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku