“Važno je pamtiti prošlost, bez nje nema ni nas. Bez Bregalnice, Cera, Sutjeske…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je važno pamtiti prošlost, odavati počast ljudima koji su se borili za slobodu i ideje, navodeći da bez prošlosti “nema ni nas”.

“Bez prošlosti, bez Bregalnice, Kumanova, Cera, Kolubare, Kajmačkalana, ali i bez Neretve i Sutjeske, bez Sremskog fronta, oslobođenog Beograda, svih ofanziva i bombardovanja i bez da pamtimo sve te ljude i sve te ideje, realno nema ni nas”, rekla je Brnabić na svečanosti povodom 80. godišnjice Dana borca u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kako je navela, na jučerašnji dan me sloboda napisano je preko “cele jedne zemlje, preko svakog njenog grada, svake ulice, svakog zaseoka i svake kuće”.

“Napisano je na jedini način na koji je moglo da se napiše – sopstvenom krvlju”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da rečju “sloboda” svaki čovek, svaki narod i svaka država označava granice svog dostojanstva i integriteta, i upozorava svakoga “dokle može da ide i koju liniju nikada ne sme da prekorači”.

“Godine 1941. i sledeće četiri godine ovaj prostor je ponovo bio natopljen tim mastilom i ponovo je svaka žrtva bila prihvatljiva da to ime ‘sloboda’ opstane i da taj san bude java”, navela je premijerka.

Ona je rekla da je reč sloboda “previše velika” da bi postojala danas da ne postoji juče, upitajući “odakle nam ona i zašto nam je preneta ako nemamo koga zbog nje da slavimo”.

Brnabić je navela da se prvi put u istoriji, pamteći prošlost, dižu generacije koje nisu rođene da bi umrle za slobodu nego “živimo slobodu za nešto i za nekoga”.

“Onu slobodu koja nam omogućava ne samo da je sanjamo ili da se borimo za nju, već da u njoj učestvujemo, da je gradimo i to ne oružjem – nego sopstvenim rukama. Da je uživamo kroz svaki novi put, svaku novu fabriku, svaku novu bolnicu, školu, kroz učenje i rad”, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.