Vaša prošlost određuje vašu budućnost

  0

  Podizanje svesti o značaju samopregleda, rane detekcije melanoma, neophodnosti pravilnog ponašanja na suncu i štetnog uticaja solarijuma, glavni je cilj ovogodišnje kampanje Euromelanoma 2021. koja će u Srbiji biti realizovana pod sloganom “Vaša prošlost određuje vašu budućnost”.

  Euromelanoma 2021. organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju i Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.  

  Kampanju će kao i prošle godine podržati i naš čuveni olimpijac Vanja Grbić, a ove godine kampanju je podržalo i Minstarstvo omladine i sporta, koje je prepoznalo značaj Euromelanoma kampanje u nastojanjima da se deca i mladi ljudi motivišu na odgovorno ponašanje i prevenciju, kao i usvajanje pravilnih stavova u vezi sa izlaganjem suncu. Podršku kampanji pružio je Vaterpolo savez Srbije sa predsednikom Viktorom Jelenićem.

  Kada je melanom u pitanju u našoj zemlji svim pacijentima dostupna je adekvatna terapija, pa metastatski melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest.

  U našoj zemlji trenutno je dostupna kombinovana kao i imunoterapija, za sve pacijente sa metastatskom bolešću.  Prema najnovijim podacima, više od 40% pacijenata živi najmanje tri godine od kada je bolest dijagnostikovana, uz pomoć kombinovane i imunoterapije. Trećini pacijenata biće omogućeno i desetogodišnje preživljavanje.

  – Da bi skrenuli pažnju javnosti, uključićemo lica iz javnog života, postere i vizuale sa sloganom ovogodišnje Euromelanoma kampanjom na bilbordima i autobuskim stajalištima širom Srbije. Kampanju ćemo realizovati i uz pomoć lifleta sa upustvima za pacijente o samopregledu u dermatološkim klinikama i ordinacijama širom Srbije, a u cilju isticanja značaja pravilnog ponašanja na suncu i rane dijagnoze malignih tumora kože – istakla je prof. dr Danica Tiodorović, koordinator ovogodišnje Euromelanoma kampanje.

  Prof. dr Dušan Škiljević predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije podsetio je da je, na inicijativu Udruženja dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebi solarijuma pre 18-te godine života, a posle 18-te godine, uz informisani pristanak o svim rizicima koje sa sobom nosi upotreba solarijuma.  On je istakao da je epidemija Covid 19 u priličnoj meri ugrozila lečenje pacijenata obolelih od melanoma i da zbog toga oko 30 odsto melanoma nije dijagnostikovano na vreme.