Vanredna situacija zbog poplava u Belgiji: Poziv za evakuaciju duž reke Meze

0
ERIC LALMAND / AFP / Profimedia

(Beta) – Nivo reke Meze stalno raste u Liježu na istoku Belgije i hiljade žitelja kvartova na obali reke treba da napuste svoje domove ukoliko je moguće, upozorile su danas lokalne vlasti naglašavajući da se radi o “vanrednoj  kriznoj situaciji”.

“Savetuje im se da se upute na više delove Liježa. Ako evakuacija nije više moguća, preporučuje se građanima da se popnu na sprat i da ne preuzimaju nikakav rizik”, navodi se u poruci vlasti prenetoj preko medija, prenosi agencija Frans pres.

Vodostaj reke Meze koji je već jako visok mogao bi da se podigne za jedan i po metar narednih sati, navodi se u upozorenju.

Prema belgijskim medijima, vodostaj reke Meze je najveći od 1926. godine. Situacije je kritična u celoj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na reci Mezi i njenim pritokama. 

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život. Kiša koja gotovo neprestano pada posljednja dva dana dovela je do izlivanja reka, posebno reke Meze, prenosi agencija Hina.

Danas su spasilačke službe pronašle četiri žrtve poplava u okolini grada Vervijea na istoku Belgije, a još dve osobe su pronađene u dva druga mesta, javili su belgijski mediji.

Najteže su pogođenu frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije, i delovi Flandrije.