Vanja Grbić o igranju za Srbiju: Na dočeku posle medalje u Atlanti prišla mi je baka od 82 godine i rekla “Hvala ti sine, sad mogu da umrem”

0

Legendarni srpski odbojaš Vladimir Grbić izjavio je da bi voleo da je duže mogao da igra za reprezentaciju, posebno jer je svestan da dres nacionalnog tima izaziva veliku inspiraciju kod naroda.

– Obično kažu da prave vrednosti stvari shvatimo tek kada ih izgubimo. Godinu dana nakon što sam završio igračku karijeru, Svetsko prvenstvo 2010. u Italiji gledao sam sa tribina. Tada mi je prišao predsednik Svetske odbojkaške federacije Đi Žong Vei i pitao da li bih voleo da budem na terenu i igram, na što sam mu odgovorio kako bih dao sve preostale godine života za još pet godina nastupanja za reprezentaciju – rekao je Grbić gostujući u emisiji “Lavovske priče”.

Njegovu karijeru obeležio je i čuveni poen u finalu Olimpijskih igara u Sidneju, u pobedi nad Rusijom (3:0), kada je spasao loptu skokom preko reklama, a onda se vratio u teren i izblokirao protivnika.

– U mom odrastanju ima jedna veoma lepa stvar koju mi je otac rekao, a to je da se za svakom loptom ide do kraja jer nikad ne zna kad će se desiti ona koja će ti promeniti život ili biti najvažnija za tvoj tim – istakao je Grbić i priznao da je tu poruku imao u glavi tokom cele karijere.

On se prisetio događaja iz 1996. godine posle bronze na Olimpijskim igrama u Atlanti.

– Značaj igranja za reprezentaciju shvatio sam posle osvajanja medalje u Atlanti kada me je na dočeku u Beogradu baka od 82 godine uhvatila za ruku i rekla “Hvala ti sine, sad mogu da umrem”. U tom trenu mi je postalo jasno da kad igram za reprezentaciju ne igram za sebe i da nisam svestan kakav efekat naši rezultati izazivaju kod ljudi i na koji način mi njima možemo da budemo inspiracija – objasnio je on.

Grbić je sa reprezentacijom osvojio čak 13 medalja, među kojima je olimpijsko i evropsko zlato.