Vakcinalni turizam: Dođi i pelcuj se

Pišu Ernesto Londonjo, Danijel Politi i Santi Karneri za The New York Times International Report

0

RIO DE ŽANEIRO – Florensija Gonzales Alzaga, fotografkinja iz Buenos Ajresa, napravila je plan da odleti u Sjedinjene Države za vakcinu koronavirusa nakon što je to neko predložio na jednom sastanku na Zoomu.

Huan Pablo Bohaja, Instagram-influenser iz Kolumbije čija je specijalnost putovanje s malo novca, obratio se svojih 137.000 pratilaca i rekao im da probaju, okačivši video-snimak na kojem prolazi pasošku kontrolu u Majamiju.

Hoze Asevedo, prodavac nekretnina iz Paragvaja, bio je zapanjen koliko je sve prošlo jednostavno u Las Vegasu.

Frustrirani sporošću kampanja vakcinisanja kod kuće i svesni da u Sjedinjenim Državama ima i viška vakcina – jer je na desetine miliona Amerikanaca odlučilo da se pelcuje – Latinoamerikanci sa važećim američkim turističkim vizama hrle u Sjedinjene Države ne bi li primili vakcinu protiv kovida-19.

“Bilo je kao san”, kaže Florensija, koja je se vakcinisala u Majamiju u aprilu.

Pristupačnost, naravno, nije za sve, već samo za one privilegovane iz zemalja u kojima virus nastavlja da zadaje mračne udarce – čak i ako su mnogi svesni činjenice da vakcinalni turizam samo produbljuje nejednakost koja je ionako pogoršala stvari.

Šon Sajmons, portparol organizacije ONE Campaign, koja radi na iskorenjivanju bolesti i siromaštva, kaže da bi vakcinalni turizam mogao da ima ozbiljne neželjene posledice, i apeluje na države koje imaju viškove vakcina da ih ponude Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

“Milioneri i milijarderi koji putuju preko kontinenata i okeana da dobiju vakcinu, obično dva puta, donose i veću verovatnoću da će se varijante proširiti i da će pristup imati samo pripadnici elita”, kaže on.

Hose Karlos Bruneti, potpredsednik turističke agencije Maral Turismo iz Asunsiona, glavnog grada Paragvaja, kaže da su ovakva putovanja veoma važna za oporavak njegove industrije.

“Pomama za putovanjima u Sjedinjene Države počela je u martu”, kaže on. “Sada vidimo eksponencijalni rast u broju putnika i letova.”

Stranci koji imaju turističku vizu po postojećim zakonima smeju da traže medicinsku pomoć u Americi.

Premda Stejt department sprovodi bezbednosne provere na strancima koji apliciraju za vize, zvaničnici kažu da se ne prati da li oni dolaze radi vakcinacije.

Viđeniji političari iz Latinske Amerike takođe su stizali u Sjedinjene Države da se inokuliraju.

Kao predsednički kandidat u Peruu ove godine, Sezar Akunja tvrdio je da će biti “poslednji” koji će se vakcinisati u svojoj zemlji. No nakon poraza na biralištima, rekao je da nema nikakvog smisla da održi to obećanje.

“Imajte na umu da imam 68 godina; ja spadam u ranjive osobe”, rekao je on.

Među dvanaestoro Latinoamerikanaca sa kojima smo razgovarali, bilo je onih koji su navodili da se osećaju krivima što primaju vakcine, dok njihovi sunarodnici, koji pripadaju ugroženijim grupama, i dalje to ne mogu.

A dok raste broj onih koji putuju iz Kolumbije, Perua, Argentine i Meksika, Brazilci se susreću sa jedinstvenim izazovom. Sjedinjene Države zabranjuju većini ljudi koji su proveli neko vreme u Brazilu da se ukrcaju na letove za američke gradove, sem ukoliko su prethodno boravili najmanje dve nedelje u nekoj zemlji za koju ne važe ograničenja glede putovanja.

Andrea Šver, vlasnica jedne putničke agencije u Sao Paolu, kaže da ta zabrana nije prevelika prepreka njenim bogatijim mušterijama, kojima nije problem da odvoje i po nekoliko hiljada dolara za vakcinu. U aprilu je prodavala aranžmane koji su uključivali dvonedeljni odmor u Kankunu.

Njeni klijenti mahom su imućni Brazilci koji su i navikli da putuju ekstravagantno, kaže ona.

“To su porodice koje ionako putuju čitave godine. Sada su bili kod kuće dvanaest meseci i imaju mnogo novca”, dodaje ona. “Ovo nisu osobe koje će tražiti da im napravimo jeftiniju cenu.”

Gospodin Asevedo smatra da je time što je obezbedio sebi američku vakcinu i pomogao paragvajskoj vladi.

“Sada ne otimam dozu nekome kome je potrebnija”, kaže on.