Vakcina protiv raka stiže: Samo je pitanje koje godine

  0

  Naučnici veruju da bismo u narednih pet godina mogli da dobijemo vakcine protiv raka zasnovane na informacionoj RNK tehnologiji. Zagovornici iRNK tvrde da je borba protiv koronavirusa samo
  početak i da šire usvajanje tehnologije najavljuje revoluciju u savremenoj medicini. Lečenje pojedinih oblika raka jedno je od nekoliko područja koja se istražuju. Takođe se ispituje delotvornost iRNK vakcina protiv niza bolesti, od gripa do srčanih bolesti i HIV-a.

  U toku su i ispitivanja vakcine u ranoj fazi protiv malarije, virusa zika, žute groznice i retkih bolesti poput metilmalonske acidemije, gde telo nije u stanju da razgradi proteine.

  Bračni par naučnika iz Majnca, koji je stvorio verovatno najdelotvorniju vakcinu protiv koronavirusa – Bajontekova vakcina, proizvedena u saradnji s poznatim farmaceutskim gigantom Fajzerom stvorena je upravo na revolucionarnoj RNK – ipak ističe da koliko god RNK tehnologija jeste inovativna i revolucionaran, ona nije neispitana i neistražena, čak navodeći da bismo u skorije vreme mogli da vidimo vakcine koje sprečavaju recidive raka.

  „Mi smo ovu tehnologiju zapravo i razvili u cilju borbe protiv raznih tumora. Dakle, mnogo pre korone je ovo bila namena. Rad na iRNK tehnologiji je započet krajem devedesetih, a 2012. smo počeli da lečimo obolele od raka pomoću ove metode“, kaže Ozlem Turedži u intervjuu za grčki „Ekatimerini“, dok njen suprug čvrsto veruje da će uskoro postojati efikasne vakcine u borbi protiv raka.

  „Na ovoj tehnologiji sa matičnim ćelijama radimo više od 20 godina. U međuvremenu smo generisali podatke koji ukazuju na to da tehnologija u principu funkcioniše. Već pre četiri godine objavili smo da smo videli
  aktivnost, na primer, u kliničkim ispitivanjima kod pacijenata sa melanomom. A sada smo započeli ispitivanja sa stotinama pacijenata i videćemo rezultate u narednoj godini, kao i 2023. Ako ispitivanja budu pozitivna, onda bismo za dve, tri ili četiri godine mogli da dobijemo prve odobrene vakcine protiv raka. Uveren sam da bi vakcine mogle da promene sudbinu pacijenata obolelih od raka, posebno onih kojima se bolest vratila nakon operacije“, kaže Ugur Šahin.

  Tekst o tome kako će RNK vakcina promeniti borbu sa rakom čitajte u magazinu MEDICINA DANAS koji se dobija na poklon uz Nedeljnik.