Potencijalna vakcina za kovid-19 koju su razvili Univerzitet Oksford i proizvođač lekova AstraZeneca mogla bi da se nađe pred regulatorima i pre kraja ove godine, rekao je direktor Oksfordske grupe za vakcinu, prenosi CNN.

„Moguće je samo da, ako budemo imali dovoljan broj ispitanika kliničkim ispitivanjima, mogli bismo da imamo te podatke pred regulatorima ove godine i tada bi došlo do procesa kroz koji se prolazi da bi se dobila potpuna procena podataka“, rekao je profesor Endrju Polard.

Govoreći za Radio BBC, Polard je upozorio da bi proces mogao da traje duže u zavisnosti od toga koliko podataka naučnici mogu da prikupe.

„Mislim da ćemo vremenom, pošto će se virus i dalje prenositi u našoj sredini, čak i sa hiljadu ljudi, na kraju imati dovoljno informacija da znamo da li vakcina deluje ili ne – ali to bi moglo da traje godinama“, rekao je Polard.

„Imati 20.000 ljudi u ispitivanjima već znači da će taj vremenski period biti kraći, ali nažalost, ne mogu baš da predvidim budućnost o tome koliko će se slučajeva pojaviti u narednih nekoliko meseci“, dodao je.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.