Vakcina kompanije AstraZeneca i Oksforda uspešno prati genetska uputstva, pokazala studija

  0
  Foto: Profimedia

  Vakcina protiv kovida-19 kompanije AstraZenekca i Univerziteta Oksford ispravno prati programirana genetska uputstva za uspešno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je detaljna analiza nezavisnih britanskih naučnika.

  “Vakcina čini sve što smo očekivali i to su dobre vesti u našoj borbi protiv bolesti”, rekao je Dejvid Metjus stručnjak za virusologiju sa univerziteta u Bristolu, koji je vodio istraživanje vakcine, piše Rojters.

  AstraZeneca, kompanija koja ga razvija u saradnji sa istraživačima sa Oksforda, smatra se predvodnikom u trci za razvoj vakcine protiv kovida-19.

  Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika sprovode se u nekoliko država širom sveta poput Brazila, SAD i Velike Britanije, a rezultati se očekuju pre kraja godine.

  Vakcina poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljena je korišćenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz šimpanzi, a zatim je obrisano oko 20 odsto njegovih “instrukcija”. To znači da je vakcinu nemoguće replicirati ili prouzrokovati bolest kod ljudi.

  Fokus istraživača u Bristolu usmeren je na procenu koliko često i precizno vakcina deluje po programiranim genetskim uputstvima.

  “Ovo je važno istraživanje jer smo uspeli da potvrdimo da se genetska uputstva ove vakcine ispravno prate kad uđu u ljudsku ćeliju”, saopštio je Metjus, prenose mediji.

  Istraživanje njegovog tima još nije recenzirano.