“Vakcina da bude svetsko javno dobro? Podržavam, moramo to uraditi…”

0
Foto Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je odricanje od intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv kovid-19 pošto je tu zamisao izneo njegov američki kolega Džo Bajden.

„Naravno, moramo tu vakcinu učiniti svetskim javnim dobrom“, rekao je Makron novinarima pri otvaranju prvog velikog ‘vakcinodroma’ u Parizu, prenosi Rojters.

Ipak je naglasio da su sada „kratkoročno“ važne „donacije“ i „proizvodnja u partnerstvu sa siromašnim zemljama“, prenosi agencija AFP.

Podseća da se Macron 23. aprila izjasnio protiv trenutnog ukidanja zaštite intelektualnog vlasništva nad vakcinom.

Makron je objasnio da je problem u transferu tehnologije.

„Možete transferisati intelektualno vlasništvo farmaceutima u Africi, ali oni nemaju platformu za proizvodnju informacione RNA. Mi želimo da transfarišemo tehnologiju i znanje kako bi se ostvarile platforme za proizvodnju vakcine informacione RNA u Africi, i to je ključ svega“, rekao je.

„Ako postoji nacionalizam vakcina, nemojte to pripisivati Evropi: mi smo od prvog dana pomagali našim saveznicima, našim partnerima, odlučili da izvozimo doze najosetljivijima“, kazao je francuski predsednik.

Ranije u četvrtak Globalni savez za vakcine (GAVI) pozdravio je podršku američkog predsednika Džoa Bajdena odricanju prava intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv kovid-19.