Vakcina AstraZeneka stvara imunitet najmanje godinu dana nakon jedne doze

  0

  Vakcina Vakzevria kompanije AstraZeneka je indukovala imunitet najmanje godinu dana nakon pojedinačne doze i snažne imunološke reakcije nakon druge doze ili treće doze.

  Podanaliza ispitivanja COV001 i COV002 koje je vodio Oksford sa Vakzevrijom indukovala je snažne imunološke odgovore nakon produženog intervala druge doze do 45 nedelja ili nakon treće pojačane doze, saopštila je kompanija AstraZeneka.

  Rezultati, koje je Univerzitet u Oksfordu objavio u Lansetu, pokazali su da nivo antitela ostaje povišen od početne vrednosti najmanje godinu dana nakon jedne doze.

  Produženi interval između prve i druge doze vakcine Vakzevria do 45 nedelja, rezultirao je do 18 puta većim odgovorom antitela, mereno 28 dana nakon druge doze.

  Sa intervalom doziranja od 45 nedelja između prve i druge doze, titri antitela bili su četiri puta veći nego sa intervalom od 12 nedelja, što pokazuje da duži interval doziranja nije štetan, ali može da proizvede jači imunitet.

  Pored toga, treća doza Vakzevrije, data najmanje 6 meseci nakon druge doze, povećala je nivo antitela šest puta i održala odgovor T ćelija. Treća doza je takođe rezultirala većim neutralizujućim delovanjem protiv varijanti Alfa (B.1.1.7, ‘Kent’), Beta (B.1.351, ‘Južnoafrička Republika’) i Delta (B.1.617.2, ‘Indijski’).

  I kasna druga doza i treća doza Vakzevria bile su manje reaktogene od prve doze.

  Profesor Endrju Polard, glavni istraživač i direktor Oksfordske grupe za vakcinu na Univerzitetu u Oakfordu, rekao je: “Ovo bi trebalo da bude ohrabrujuća vest za zemlje sa nižim zalihama vakcine, koje bi mogle biti zabrinute zbog kašnjenja u pružanju drugih doza njihovoj populaciji. Postoji odličan odgovor na drugu dozu, čak i nakon kašnjenja od 10 meseci”.

  Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: „Demonstracija robustnog i trajnog imunološkog odgovora naše vakcine važna je za pružanje poverenja u dugotrajnu zaštitu. Radujemo se nastavku partnerstva sa Univerzitetom u Oksfordu i preporučivanju tela širom sveta da dalje procenjuju uticaj ovih podataka.”

  Analiza je obuhvatila dobrovoljce od 18 do 55 godina koji su bili uključeni u ispitivanja COV001 i COV002 i koji su primili ili jednu dozu ili dve doze COVID-19 vakcine AstraZeneka, saopštila je kompanije.