“Tužilaštvu predati dokazi o ilegalnom prisluškivanju Vučića i njegove porodice”, “policajci pali na poligrafu”, “očistićemo državne organe od kriminala…”: Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

1
Foto: Profimedia

Večeras je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje su se predstavnici državnog vrha obratili javnosti. Na konferenciji za medije su se pojavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Teme su bile situacija oko Kosova i Metohije, vakcinacija, a javnost su najviše interesovala nova saznanja u vezi sa hapšenjima pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka. Tokom konferencije su prikazane zastrašujuće fotografije, koje je Vučić pre više dana i najavio.

“Imali smo dugu sednicu Saveta jer smo razmatrali sve goruće probleme sa kojima se Srbija suočava a koje predstavljaju krupan izazov. Prva tačka je bila Kosovo i Metohija – rizici, pritisci, bezbednost građana nealbanske nacionalnosti. Druga tačka je bila vakcinacija – kako da je ubrzamo i kako da se odbranimo od lažnih vesti. Treća tačka bila je vezana za organizovani kriminal. Četvrta tačka bila je nabavka opreme i svih bezbednosnih struktura i popravljanje borbene gotovosti vojske”, rekao je Vučić.

I sam predsednik izjavio je da “zna da je svima najzanimljivija treća tačka, u vezi sa organizovanim kriminalom”.

“Dve velike kriminalne grupe su rasturene. Mogu da poručim onima koji veruju da je vreme da nastave njihov posao, da ćemo ih rasturiti i da će doživeti sudbinu onih koji su već iza rešetaka”, rekao je Vučić.

Zahvalio se građanima zbog “podrške koju su pružili i vere koju su imali da će država uspeti da se izbori sa kriminalcima”.

“Mi smo uvezli određene sprave, pozajmili na nekoliko dana i uspeli da otvorimo ono što nikada nismo. Došli smo do saznanja do kojih nikada nismo mislili da će doći. Najviše nas je zapanjilo to što su oni imali fotografije i obeležena lica onih koji su im bili neprijatelji i onih u BIA koji su bili njihovi progonitelji, kako su ih ti kriminalci gledali”, rekao je Vučić.

Naveo je da su sve te sprave i dalje kod nas i da ćemo u narednih 72 sata doći do još važnijih saznanja.

Nakon što su prikazane zastrašujuće fotografije jednog od ubijenih od strane kriminalne grupe o kojoj je i bilo reč na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je poručio da se nada da u budućnosti neće morati da objavljuje ovakve slike.

“Juče smo u rejonu Šapca i Loznice zaplenili 21 cev, veći deo dugih cevi, skupe izrade, ima snajpera, optičkih nišana. Naši organi, BIA i MUP, rade na tome, videćemo sa kojom kriminalnom grupom će to biti povezano, to je najveći arsenal koji je do sada pronađen. To je radila šabačka policija, sada će raditi i centralni organi vlasti.

Sa ovom bandom smo završili. Njihovim naslednicima: gotovi ste, bićete uskoro iza rešetaka. Država Srbija da trpi narko-dilere i ubice neće, obračunaćemo se sa njima. To će biti i po mnogim gradovima širom Srbije. Od Vranja do Subotice, od Valjeva do Niša, u svakom Nišu biće hapšenja koliko hoćete. Oni koji misle da ubijanjem i prodajom droge mogu da postignu nešto u životu i dobiju važno mesto u društvu, ne. Takvi ljudi treba da budu prezreni i svi oni koji već krenuli i iz svojih medija i političkih struktura da govore kako su postojali drugi motivi, važno da dobro razumeju i da im bude jasno da država neće da se igra sa takvim stvarima, ali ćemo im odgovarati rečima.

Očistićemo državne organe od svih njihovih saradnika.”

Ministar Vulin je rekao da je policija predala materijal Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi sa prisluškivanjem predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

MUP je, prema Vulinovim rečima, došao do nespornih dokaza da su predsednik Vučić i članovi njegove porodice ilegalno prisluškivani 1.572 puta.

„Transkirpiti razgovora bili su skidani na belo i nošeni pojedinim visokim funkcionerima MUP-a“, rekao je Vulin.

On je dodao da su na taj način grubo prekršena ljudska prava onih koji su bez razloga stavljani na obradu, ali i predsednika Vučića i članova njegove porodice.

Vulin je istakao i da su motivi onih koji su prisluškivali predsednika i dalje nepoznati.

“U toj komunikaciji nije bilo nijednog jedinog inkriminišućeg razgovora. Izvestan broj pripadnika MUP-a je stavljen i na poligraf i odmah da vam kažem, svi su pali, pali po najvažnijim pitanjima koja smo im postavljali“, rekao je ministar Vulin.

Sada je, kako je rekao, na Tužilaštvu za organizovani kriminal da izvrši formulaciju krivičnog dela, i da se to završi pred odgovarajućim pravosudnim organima.

OD SRBIJE SE OČEKUJE…

Što se tiče prve tačke dnevnog reda, Vučić je rekao da Srbije nije u bezizlaznoj situaciji, ali da je “pozicija Srbije teška”.

“Od Srbije se na Zapadu očekuje da prihvati nezavisnost Kosova i to je suština celog procesa. Sve staje u tu jednu rečenicu”, rekao je Vučić.

VAKCINIŠU SE NA STAROM GRADU, ALI U MEROŠINI…

Vučić je govorio i o vakcinaciji za koju je rekao da je veoma važna u ovom trenutku.

“Mi nismo medicinski eksperti, ali znamo da čitamo brojeve, naučili smo. Čini se da će se narednih dana kriva zaravniti”, poručio je Vučić i izneo podatke o broju vakcinisanih.

Posebno je apelovao na starije ljude da se vakcinišu.

“Ja ću se vakcinisati u Žagubici ili Merošini, da budem primer”, rekao je Vučić.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri Neboša Stefanović, Aleksandar Vulin, Siniša Mali, Nikola Selaković, Maja Popović, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalšataba Vojske Srbije Milan Mojsilović, državni tužilac Zagorka Dolovac i direktor policije Vladimir Rebić, javio je RTS.

Vučić je prošlog vikenda najavio da će građani Srbije, Evropa i svet biti šokirani detaljima istrage protiv organizovanog kriminala.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost trebalo je da bude održana prošle nedelje ali je otkazana zbog, kako je rečeno, formalno-pravnih razloga i čekanja dodatnih veštačenja.

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su 4. februara pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja se tereti za najteža krivična dela koja su počinili skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 22 osobe. Svi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i trgovinu narkoticima, a nekoliko uhapšenih i za teška ubistva.

1 KOMENTAR

Comments are closed.