Đoković protiv Australije: Novak se obratio javnosti, porodica objavila “pobedu prava i pravde”, čeka se odluka ministra za imigracije o vizi

0
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Saga u slučaju “Novak Đoković protiv Australije” se nastavlja.

Sud je doneo odluku u korist prvog reketa sveta, ali se triler nastavlja. Ministar za imigraciju ima pravo da diskrecionom odlukom pokrene postupak deportacije time što će ponovo ukinuti Đokovićevu vizu.

U tom slučaju postoji mogućnost da će Đokoviću ulazak u Australiju biti zabranjen na tri godine.

On na takvu potencijalnu odluku ima pravo žalbe, ali je pitanje da li bi se taj novi postupak mogao završiti do početka Australijen Opena, 17. januara.

Nedeljnik je uživo ispratio najvažnije događaje danas

14:30 – Tokom konferencije svoje porodice Đoković se prvi put obratio javnosti, objavivši na društvenim mrežama post o tome da je zahvalan sudiji Keliju i da ostaje “koncentrisan na tenis”.

14:10 – Konferencija za medije porodice Đoković otpočela je, a najavljeno je – tako je preno BBC – da će se i Novak obratiti javnosti na toj konferenciji.

13:10 – O ovoj temi govorio je i Boris Džonson. Tako da ništa ne kaže…

13:00 – Deo australijske javnosti kritikuje vladu i tvrdi da bi eventualna deportacija, uprkos odluci suda, bila vrlo problematična.

12:15 – BBC piše da je Srđan Đoković, Novakov otac, potvrdio kako će se Novak obratiti medijima na konferenciji koja će se održati od 14 časova po našem vremenu.

11:45 – Između policije i navijača došlo je do sporadičnih obračuna. Korišćen je biber sprej od kog su posledice ositi i neki od navijača i policajci i novinar sa rancem Rojtersa.

11:20 – Potvrđeno još jednom da odluka o Đokovićevoj vizi neće biti doneta danas

11:08 – Iznad okupljenih navijača nadleteo je i helikopter, prikazano je na jednom od LIVE uključenja sa lica mesta.

Mediji su potvrdili i da je policija koristila biber sprej.

11:03 – A ispred advokatske kancelarije povici “Free Nole”

11:00 – Ministar za imigraciju Aleks Houk ipak neće večeras doneti odluku da li će Đokoviću biti ukinuta viza.

Houk je imao četiri sata da iskoristi svoju ličnu moć prema Zakonu o migracijama i da time zadrži prvog tenisera sveta u “pritvoru”.

Ali vlada je odlučila da ne donese odluku u roku od četiri sata, što znači da je Đoković slobodan da ide.

Očekuje se da će Houk već sutra doneti odluku da li će ukinuti Đokovićevu vizu.

10:40 – Rezultat Đokovićevog testa od 16. decembra, koji dele novinari širom sveta na društvenim mrežama…

Ben Rotenberg, poznati Novakov kritičar, objavio je čitav niz tvitova o tome.

10:30 – Za to vreme ispred kancelarije Đokovićevih advokata…

10:00 – Potvrde o tome da će Đokovića neko uhapsiti, ili da će biti deportovan i dalje nema. Čeka se ministar za imigraciju.

Za to vreme, Đorđe Đoković, Novakov brat, rekao je srpskim medijima da se takav scenario sprema i da je prvi reket sveta na konsultacijama sa svojim advokatima.

***

Pojavila se i vest da je Đoković uhapšen, ali su to demantovali australijski mediji. Za njih su to potvrdili različiti kredibilni izvori, ali novih informacija nema.

O ovom slučaju govorio je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ali je nejasno da li je u pitanju njegova pretpostavka ili informacija koju je ranije dobio.

Nedeljnik je iz minuta u minut pratio čitavo suđenje, a na linku ispod možete ispratiti kako je tekao čitav proces.