Uzeo mu glavni grad, sada bi i čitav plen: Gradonačelnik Budimpešte hoće na izbore protiv Orbana

0

(Beta-AFP) – Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj objavio je danas da će učestvovati u izborima opozicije za određivanje njihovog zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima predviđenim za april 2022. godine.

Karačonj, liberal koji je pobedio Orbanovog kandidata u trci za gradonačelnika Budimpešte 2019. godine smatra se favoritom da bude određen za kandidata opozicije. Opozicija će imati svoje izbore u dva kruga na jesen.

“Posle dugog razmišljanja prijaviću se za primarne izbore opozicije za kandidata za premijera”, rekao je 45-ogodišnji Gergelj Karačonj u videu objavljenom na Fejsbuku.

“Osećam da je Mađarska u teškoćama, naša zemlja je izuzetno podeljena i želim da doprinesem da je ponovo ujedinim”, rekao je on u poruci objavljenoj iz sela njegovog detinjstva, 270 kilometara od Budimpešte.

Primarne izbore organizuje savez od šest opozicionih partija, i to će biti prvi put da se u Mađarskoj tako određuju kandidati za parlamentarne izbore. Tri od tih šest partija već su dale k znanju da će pružiti podršku Karačonju.

Prema anketama savez opozicije je u blagoj prednosti u odnosu na Orbanovu partiju Fides.

Fides je od 2010. tri puta osvojio većinu u parlamentu, delimično zahvaljujući odluci opozicionih partija da izađu na izbore odvojeno.

Prošle godine savez koji okuplja obično suprostavljene partije levice, desnice i liberala, saopštio je da će sarađivati da bi imali samo po jednog kandidata protiv Fidesa u 106 izbornih jedinica.

Savez se takođe dogovorio da izradi zajednički program vlade, optužujući Orbana da vodi Mađarsku ka autoritarnoj vlasti i da je udaljava od glavnih demokratskih vrednosti Evropske unije.

Prvo glasanje za određivanje zajedničkih kandidata opozicije biće od 18. do 26 septembra, a drugi krug od 4. do 10. oktobra.