Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić u razgovoru za novi broj Nedeljnika kaže da je „lažna elita“ samo još jedna etiketa u nizu, pored: ološi, izdajnici, strani plaćenici, fašisti, koje nemaju sadržinu niti bilo kakvo suštinsko značenje, a rezervisane su za neistomišljenike.

„Ovo etiketiranje se svodi na uvrede koje su lako razumljive svima, posebno onima koji su svoj život identifikovali sa vulgarnim rijaliti programima kojima smo bombardovani od jutra do mraka. Etiketiranje univerzitetskih profesora je samo borba za monopolizaciju autoriteta, jer oni ozbiljno konkurišu vlasti na tom polju na osnovu svoje stručnosti ali i kontakta sa mladima. Pobuna mladih, do koje nažalost još nije došlo, jeste realna opasnost za svaki autokratski režim“, kaže Radonjić.

Kulminacija Vučićevog odnosa prema akademskoj javnosti dogodila se u proteklih mesec dana. Prvo je za arhitektu Dragoljuba Bakića rekao da „nije zdrav“, kada je ovaj govorio javno o problemima sa kanalizacijom u Beogradu što je dobilo svojevrsnu potvrdu nekoliko nedelja kasnije, prilikom prošlonedeljnih obilnih kiša. Najdrastičnija izjava odnosila se upravo na profesora Ognjena Radonjića koga je okarakterisao kao pripadnika „lažne elite koju prezire“.

Radonjić ocenjuje da se ovde istina formira kroz partijsku svest i negira se pravo pojedinca na individualno promišljanje.

„Istina objektivno postoji nezavisno od nas samih i naših lepih želja i pustih snova. Vlast nam nameće svoju ‘istinu’ koja ima cilj da odvoji pojedinca od realnosti, čime se otvara prostor za bezobzirno manipulisanje javnim mnjenjem kroz strogo kontrolisane medijske kanale“, smatra profesor Radonjić.

Ceo tekst „Veliki prezir: Sezona lova na intelektualce“ čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.