Panel „Značaj i uloga rane dijagnostike u otkrivanju multiplog mijeloma i mogućnosti lečenja u Srbiji“, održan je u ponedeljak 9. oktobra u Kulturnom centru Vlada Divljan, u organizaciji Udruženja obolelih od multiplog mijeloma.

Na početku panela premijerno je prikazan kratki dokumentarni film „Mijelom je naša priča“ u produkciji Udruženja.

Film, snimljen tokom septembra – meseca podizanja svesti o raku krvi – predstavlja četvoro pacijenata – iz Jagodine, Novog Sada, Stare Pazove i Zemuna – obolelih od multiplog mijeloma i njihovu borbu sa bolešću.

Brža dijagnoza i uvođenje inovativnih terapija za multipli mijelom – u fokusu su ovog filma, kao i učesnika panela.

Na panel diskusiji su učestvovali prof. dr Jelena Bila – predsedavajuća Srpske Mijelomske Grupe i Aktiva za multipli mijelom SLD, prof. dr Predrag Đurđević – rukovodilac Klinike za hematologiju UKC Kragujevac, dr Bojan Trkulja – direktor Udruženja INOVIA, Vesna Vuković Kojović – zamenica direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO i Snežana Doder – predsednica Udruženja.

Govoreći na panelu prof. dr Bila istakla je da su simptomi mijeloma “krajnje nespecifični”, zbog čega je često i put do dijagnoze dug. Sa njom je saglasan i prof. dr Đurđević koji je istakao da zajedno sa kolegama sa nefrologije, ortopedije i pulmologije radi na otkrivanju bolesti kod pacijenata, koji često zbog simptoma završe upravo na jednoj od ove tri klinike.

Prof. dr Bila je istakla da je do pre nekoliko godina terapijski izbor u Srbiji za lečenje mijeloma pratio evropske tokove, ali da je sada neophodno unapređenje terapije, i uvođenje novih lekova, dostupnih u okviru u RFZO liste.

“U prvoj fazi bolesti naši rezultati se ne razlikuju mnogo od proseka, međutim, od trenutka relapsa oni su znatno lošiji u odnosu na evropski prosek”, navodi prof. Bila koja je vodeća stručnjakinja u ovoj oblasti.

Dr Trkulja, govoreći o dostupnosti lekova istakao je da je dobra vest to što je značaj inovativnih lekova prepoznat i upozorio na limitiranost postojećih budžeta koji se izdvajaju za nove lekove.

“Poslednje istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da je u Srbiji na listi samo osam odsto inovativnih lekova koji su dostupni u Evropi. Taj broj je u Hrvatskoj tri puta veći, a u Bugarskoj četiri. Prosek, na nivou regiona, je da je 30 odsto lekova dostupno pacijentima”, rekao je Trkulja i dodao da Srbija u lekove ulaže 115 evra po glavi stanovnika, dok druge zemlje regiona ulažu znatno više – u Hrvatskoj čak duplo više.

“Dok se to ne promeni, mogućnost da pacijentima u Srbiji budu dostupniji inovativni lekovi ne postoji”, rekao je Trkulja. “Ono što donosioci odluka treba da razumeju je da je praksa pokazala da je dobitak na novou BDP višestruko veći nego ulaganje u lekove”.

Govoreći o radu Udruženja, Doder je istakla da rade na podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i na ranoj dijagnostici – koja je bila fokus meseca septembra.

“Zajedno sa našom krovnom organizacijom Myeloma Patients Europe radili smo na Putanji dijagnoze, dokumentu koji treba da olakša doktorima opšte prakse da prepoznaju simptome multiplog mijeloma. U prethodnom periodu distribuirali smo materijal lekarima opšte prakse, a cilj nam je da dođemo do svake ambulante – do svakog lekara u Srbiji”, rekla je Doder.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.