Ekonomske analize pokazuju da ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu donosi veće rezultate nego ulaganje u bilo koji drugi period razvoja i da je to najbolja investicija za koju zemlja može da se opredeli. Oko 16,5 odsto dece u Srbiji, uzrasta do 6 godina, odrasta u sredini koja nije dovoljno podsticajna, jedan je od rezultata istraživanja obavljenog tokom standardizacije upitnika za skrining razvoja dece „Uzrasti i razvoj deteta“ u Srbiji. Iako na sistematskim pregledima u prvim godinama života pedijatar bar 10 puta pregleda dete, standardni klinički pregled je ograničenog dometa, pa se na taj način najčešće otkriva samo oko 30 odsto dece sa teškoćama ili odstupanjima od tipičnog razvoja i time mnoga deca sa teškoćama ostaju neprepoznata. Primenom ovog upitnika procenat otkrivanja se povećava na 70 – 80 odsto čime se značajno povećava mogućnost rane indentifikacije kašnjenja u razvoju i povećava preciznost rane identifikacije dece kojoj je potrebna podrška.

Standardizaciju upitnika realizovali su Udruženje pedijatara Srbije i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Fondacije za otvoreno društvo i UNICEF-a. U proces standardizacije Upitnika, od decembra 2017. do aprila 2019. godine, bio je uključen reprezentativni uzorak od 1.390 roditelja i dece iz 22 okruga širom Srbije, uz učešće 69 pedijatara iz 44 doma zdravlja. „Uzrasti i razvoj deteta“ (URD) je instrument koji se preporučuje za obavezni skrining razvoja dece od rođenja do 5,5 godina u pet ključnih oblasti razvoja, kao i za utvrđivanje potrebe za ponovnom procenom, dopunskom dijagnostikom ili podrškom rane intervencije.

„Uvođenje upitnika u sistem primarne zdravstvene zaštite je veoma bitan korak u unapređenju razvoja dece u ranom uzrastu. Vlada Republike Srbije je 2016. godine usvojila Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, koji predstavlja osnovu na kojoj su stvorene mogućnosti da ovu oblast unapredimo. Da bi se postigli najbolji rezultati, multisektorska saradnja je od velikog značaja“, izjavila je Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Republike Srbijena na otvaranju stručne konferencije „Upitnik Uzrasti i razvoj deteta“.

Dragana Sretenov, iz Fondacije za otvoreno društvo, kancelarija u Londonu, navela je da su mnoge druge zemlje u našem regionu, kao što su Gruzija, Ukrajina, Bugarska, uz podršku Fondacije, već usvojile i primenjuju ovaj Upitnik. Učešće roditelja u korišćenju ovog Upitnika omogućava njihov partnerski odnos sa profesionalcima uključenim u ranu procenu, kao i pružanje podrške deci sa riziko faktorima i identifikovanim kašnjenjima u razvoju.

Rezultati istraživanja u oblasti rane intervencije sugerišu da mala deca uče najbolje od njima bliskih osoba, u poznatom okruženju i kroz ponavljanje svakodnevnih obrazaca ponašanja. Deca odrastaju u porodicama i uloga porodice je nezamenljiva u stimulisanju razvoja male dece, što URD podstiče.

„Poznato je da u svakoj populaciji od 15 do 20 odsto dece zahteva dodatnu razvojnu podršku, pa je jedan ovakav standardizovan upitnik za rano prepoznavanje ove dece izuzetno koristan. Zato se zalažemo za uvođenje ovog instrumenta u svakodnevnu praksu pedijatara kao jedne komponente sveobuhvatne podrške zdravstvenog sistema deci i njihovim roditeljima. Ona počinje sa stimulacijom razvoja sve dece, nastavlja sa ranom identifikacijom teškoća i završava ranom intervencijom, tamo gde je potrebno“, istakla je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF-a, na otvaranju konferencije.

Svrha primene ovog upitnika jeste da se blagovremeno prepoznaju deca koja kasne u razvoju i da se odmah primene aktivnosti za podsticanje razvoja od strane roditelja ili intervencije od strane stručnjaka. Aktivnosti i intervencije koje se rano primene daju i najbolje rezultate i omogućavaju da se veliki procenat dece razvija u skladu sa svojim biološkim potencijalom, što je od ogromne važnosti za postignuća docnije u životu, ističe Dragana Lozanović iz Udruženja pedijatara Srbije. Uz standardizovani Upitnik pripremljeno je i detaljno Stručno-metodološko uputstvo za njegovo korišćenje.

U standardizaciji upitnika, radi njegove sistematske primene kod dece u Srbiji, pokazalo se da je ovaj upitnik pouzdan i valjan instrument koji omogućava identifikovanje dece kojoj je potrebno dalje praćenje ili upućivanje na detaljniju procenu, naglašava Marina Videnović iz Instituta za psihologiju. Ovaj instrument se primenjuje više od 30 godina širom sveta, a u Srbiji će, nakon prve faze koja će uključiti sedam izabranih domova zdravlja, početi da se upotrebljava u celoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.