Uvode se nova pravila: Da li će svi morati da zamene lične karte…?

1
Printscreen/RTS

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmeni zakona o ličnim kartama.

Valentina Vulić, načelnica Odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije, rekla je da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci kao što je adresa.

Do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta nije se vodio kao “bitan”.

“Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju. Dešavalo se da građanin ne izvrši promenu adresu a koristi ličnu kartu u pravnom saobraćaju”, istakla je Vulićeva a prenosi RTS.

Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti.

Ukoliko se menjaju bitni podaci, na primer prebivalište, oni će biti izmenjeni kroz čip, kao i do sada. 

Prijava nestanka lične karte 

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

“I dalje će stranke biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Plaćaće taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, to je 800 dinara do sada bilo”, istakla je načelnica Odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.

Identifikacija na daljinu 

Takođe, jedna od novina koja će biti omogućena izmenama zakona jeste i unos elektronskih certifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

“To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta. Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev i bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno jer su navikli da idu na šalter. Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u novim postupcima”, naglašava Valentina Vulić.

“Na brzinu” do pasoša, ali uz doplatu 5.000 dinara

Načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije rekla je da putna isprava može hitno da bude izdata ukoliko postoji dokaz da je to neophodno – hitno lečenje, hitan službeni put. Kao hitan rok vodi se 48 sati.

Takođe, prema njenim rečima, i oni koji nemaju dokaz mogu u hitnom roku da dobiju novi pasoš, uz doplatu od 5.000 dinara za hitno izdavanje.

U redovnoj proceduri građani plaćaju 3.600 dinara za izdavanje novog pasoša. 

Navodi da je trenutno izuzetno povećan obim posla za izdavanje putnih isprava, s obzirom na to da u medijima postoje informacije o otvaranju granica.

Vulićeva ukazuje da MUP uspeva da izda sve putne isprave u roku od sedam do deset dana.

“Moguće je zakazivanje preko e-Uprave, 30 dana unapred, ali i svaka stranka koja lično dođe, obaviće posao. Produžili smo radno vreme kako bi što više građana moglo da podnese zahtev”, navodi načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.

1 KOMENTAR

  1. U Evropi rade na tome da lična karta bude ujedno i pasoš, vozačka dozvola, bankovna kartica itd.
    Po starom dobrom običaju kod nas će se menjati l.k. zbog adrese a nakon godinu dana zbog pasoša, a nakon kodinu dana zbog vozačke, a nakon…
    Setite se samo problema sa registarkim tablicama jer niko nije na vreme razmislio.

Comments are closed.