Još jedan uzbunjivač izneo je informacije o pokušajima predsednika Donalda Trampa da izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegove političke rivale, a ovog puta, uzbunjivač poseduje „informacije iz prve ruke“.

Advokat Mark Zejd koji zastupa drugog uzbunjivača, takođe zvaničnika obaveštajnih agencija o kojem zasad nema mnogo informacija, rekao je da njegov klijent ima direktna saznanja o pojedinim optužbama iznesenim u prvobitnoj žalbi koja je dovela do pokretanja istrage u proceduri Trampovog opoziva, ali da još uvek nije i sam podneo žalbu, piše Njujork tajms. Generalni inspektor obaveštajnih službi, Majkl Etkinson, kojem je podneta početna žalba, razgovarao je i sa drugim uzbunjivačem.

Zanimljivo je da je drugi uzbunjivač unajmio isti advokatski tim kao i prvi, a s obzirom na tvrdnje o „informacijama iz prve ruke“, njegovo svedočenje moglo bi da ojača poziciju demokrata u nastojanjima da impičment sprovedu u delo pošto je Trampov osnovni argument dosad bila upravo tvrdnja da su optužbe protiv njega zasnovane na netačnim informacijama iz druge ruke koje je izneo prvi uzbunjivač.

„Mogu da potvrdim da moja firma i moj tim zastupaju više uzbunjivača, u vezi sa informacijama prenetim generalnom inspektoru obaveštajne zajednice“, saopštio je na Tviteru drugi advokat Endrju Bakaj.

Potvrda da postoji drugi uzbunjivač mogla bi da izazove dodatno nezadovoljstvo u Republikanskoj stranci, čiji su pojedini članovi već kritikovali Trampov poziv Ukrajini i Kini da istraže Bajdenovog sina.

Republikanski senatori Mit Romni, Ben Sas i Suzan Kolins već su izrazili zabrinutost što Tramp pokušava da od stranih vlada dobije pomoć za predsedničke izbore naredne godine. Međutim, drugi republikanci i dalje čvrsto brane predsednika, ističući da sporni telefonski poziv sa Zelenskim nije bio značajan. U prilog Trampu idu procene da mu se definitivno neće dogoditi ono što i Niksonu, odnosno da mu republikanci neće okrenuti leđa (što je praktično neophodno da bi io opozvan) zato što glasačka baza Republikanske stranke nije naklonjena partiji, već upravo Trampu, pa bi distanciranje lako moglo da dovede do frakcinisanja birača u Trampovu korist, a nauštrb stranke. Svejedno, niko od republikanaca nije, kako se čini, voljan i spreman da javno brani Trampa.

Tramp je na Tviteru u nedelju ponovo napao „demokrate koje ništa ne rade“, hvalio se da mu je popularnost visoka među republikancima i ponovo kritikovao Romnija. Ipak, drugi uzbunjivač ne samo da bi mogao da potvrdi demokratama ono što već znaju, već i da ponudi nove tragove istražiteljima. Demokrate su se, naravno, zahvalile uzbunjivačima za hrabrost i patriotizam, dok je Bela kuća uporno pokušavala da raskrinka njihove identitete, naročito u slučaju prvog obaveštajca koji, kako tvrde, ima partijske motive da „svrgne“ Trampa.

Tramp je takođe pokušao da naruši kredibilitet izvora oglasivši se na Tviteru posle objava da oba uzbunjivača zastupa isti pravni tim. „Svi podržavaju Obamu i pokvarenu Hilari. Lov na veštice!“, naveo je u sebi svojstvenom maniru.

On je takođe naveo da je prvi „partijski“ uzbunjivač očigledno pogrešio u vezi sa onime što je rekao o „savršenom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom, bez pritiska“, i da se „sa klupe uvede drugi uzbunjivač“.

Zejd je stoga istakao da se nada da će fokus javnosti biti usmeren na optužbe, umesto na uzbunjivače lično, ali i da oba uzbunjivača imaju zakonsko pravo da ostanu anonimna.

Tramp tvrdi da zahtev ukrajinskom predsedniku da istraži Bajdene nije uslovljavao ničim, ali sms poruke koje su objavili odbori koji sprovode istragu, govore suprotno.

Poruke su objavljene posle svedočenja bivšeg Trampovog izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera proteklog četvrtka. Naredne nedelje trebalo bi da svedoči još jedan diplomata, američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend, koji je po pitanju Ukrajine sarađivao sa Volkerom i Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Informacije o tome da postoji i drugi uzbunjivač, a koje je prvi objavio reporter ABC Njuza Džordž Stefanopulos u svojoj emisiji „This Week“, trebalo bi da budu od pomoći demokratama u rekontrukciji događaja, iako Bela kuća i dalje odbija da odgovori na zahteve upućene u vezi sa dokumentima u kojima bi mogli da postoje novi tragovi o Trampovim kontaktima sa Ukrajinom. Bela kuća, uz to, tvrdi da to ne znači da je Tramp uradio išta što ne bi smeo.

U žalbi, podnetoj 12. avgusta, iznose se informacije dobijene od više američkih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost da Tramp koristi predsednička ovlašćenja da bi stranu zemlju podstakao da se meša u američke izbore 2020. godine. Takođe se navodi da je Tramp uslovljavao pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, da bi od Zelenskog iznudio obećanje da će istražiti Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Trampov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom, čiji je sadržaj objavila Bela kuća, i žalba uzbunjivača, povod su za pokretanje istrage u proceduri Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate. Predsedavajuća Nensi Pelosi saopštila je da Trampovi pokušaji da podstakne strano mešanje u američke izbore ugrožavaju integritet izbora i prete nacionalnoj bezbednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.