Dvostranačka grupa američkih senatora pozvala je u utorak predsednika Donalda Trampa da upozori javnost na napore stranih vlada da se mešaju u izbore u SAD, prenosi B92.

Preporuke su iznete u izveštaju na 85 stranica koji je sastavio Odbor Senata Kongresa SAD za obaveštajna pitanja, koji istražuje pokušaje Rusije da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

Izveštaj je usmeren na nrad Instituta za istraživanje interneta koji je imao podršku Kremlja da preko društvenih mreža i kroz medije „poseje razdor i utiče na ishod izbora 2016. godine“.

Međutim, sa tim izborima ništa nije počelo, niti se nešto završilo.

„Rusija vodi informatički rat protiv Sjedinjenih Država koji niti je započela, niti završila izborima 2016. godine“, rekao je senator Severne Karoline Ričard Ber, republikanski predsednik Odbora.

„Poplavom lažnih vesti, teorijama zavere i trolovima u društvenim medijima, i korišćenjem postojećih podela, Rusija pokušava da stvori nepoverenje u naše demokratske institucije i naše sugrađane“.

Senatori su upozorili da Rusija nije jedina koja je pretnja za američke izbore, te su ukazali na Kinu, Severnu Koreju i Iran. Šefovi obaveštajnih službi SAD su upozorili na pretnju stranog mešanja i u izbore 2020. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.