Danas se obeležava 18. godišnjica terorističkih napada na SAD u kom su srušene kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i napadnut kompleks Pentagon u Vašingtonu, dok je jedan avion pao u Pensilvaniji.

Stradalo je oko 3.000 ljudi, a iz kula „bliznakinja“ u Njujorku svega 20 ljudi uspelo je da napusti zgrade pre nego što su se urušile. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije.

Prilikom pada kula „bliznakinja“ poginula su i 343 vatrogasca, koja su bila na dužnosti.

Zvanični izveštaji komisije govore da je 19 pripadnika Al Kaide započelo napad otimanjem četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i preuzeli kontrolu nad letelicama. Prvi avion „Amerikan erlajnsa“ udario je u 8.46 časova u severnu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije „Junajted“ udario je u južnu kulu.

Treća oteta letelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Službe SAD ocenile su da je „mozak“ napada bio Kalid Šeik Muhamed.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Svake godine, 11. septembra u SAD će prisećaju žrtava tog napada.

Napad u Njujorku potpuno je promenio DNK sliku sveta. Amerika je proglasila „rat protiv terorizma“, a šesnaest godina kasnije, iako su poraženi neposredni izvršioci napada, svet se bori sa recidivima tog terorizma.

„Paradoksalno, na prvi pogled, transformaciji panislamskih pokreta gotovo podjednako su doprineli i Amerikanci i Rusi. Da Sovjetski Savez nije izvršio invaziju na Avganistan i da Pentagon i CIA nisu došli na, sada možemo reći, katastrofalnu ideju da kreiraju i finansiraju muslimanske međunarodne brigade za borbu protiv Sovjeta, pitanje je da li bi se panislamske organizacije radikalizovale i militarizovale“, pisao je Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima.

„Kada su osetili slast pobede nad jednom od dve tadašnje planetarne supersile, mudžahedinima koji su se vraćali u njihove matične države zaigrala je ideja pred očima da bi posle pobede nad „malom Satanom“( Sovjetskim Savezom) mogli da poraze i „veliku Satanu“(Sjedinjene Države) u njihovim otadžbinama svrgavajući despotske i korumpirane režime.“

Najharizmatičnija figura bio je Osama bin Laden. Bogat, obrazovan i rešen da svrgne režim u Saudijskoj Arabiji i zada udarac Sjedinjenim Državama. Jedanaesti septembar 2001. godine u očima muslimanskih ekstremista je datum preokreta i početak novog uzdizanja islama u svetu, čiji će vesnik biti multinacionalke islamskog terorizma. U zamislima obrazovanih džihadista 11. septembar je neka vrsta Ruske revolucije iz 1905. godine koja je najavila Oktobarsku dvanaest godina kasnije. Al Kaida i Osama bin Laden su likvidirani. Amerikanci ne praštaju, ali ideja panislamizma je preživela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.