“Neka vam je srećan DPS”: Demokratski front u Crnoj Gori najavio bojkot Skupštine. Smenjen ministar pravde, usvojena Rezolucija o Srebrenici…

1
Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o Srebrenici.

Poslanici, njih, 55 je glasalo za, 19 protiv, 7 uzdržanih.

Amandmani poslanika Demokratskog fronta na Rezoluciju o Srebrenici nisu prihvaćeni, prenele su Vijesti.

Na istoj sednici parlamenta smenjen jei ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nakon rasprave i to sa 43 glasa “za”, “protiv” je bilo 27 poslanika i 10 uzdržanih.

“Ja sam napravio grešku i imam pravo da je ispravim, da sam znao da će moj izbor biti doveden u ovakvu situaciju, birao bih nekog kao što je Momo Koprivica”, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić o svom zahtevu za razrešenje ministra.

Rezolocija o genocidu u Srebrenici Skupština Cme Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovjecnosti;

7) izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

***

Za smenu ministra Leposavića glasalo 43 poslanika, 27 je bilo protiv i 10 uzdržanih.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović najavio je bojkot rada Skupštine zbog ove odluke.

“Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i delova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta građana Crne Gore da se oslobodino DPS-a i sa njiima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi i svi smo dobili glasove građana Crne Gore koji nisu očekivali da će DPS smjenjivati naše ministre. Do tada dok se ne govorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako imate bilo ko ovde novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je srećan DPS”, rekao je Radunović.

Dobro je što smo usvojili budžet i u sklopu toga smo usvojili važne amandmane koji će olakšati život građanima. Važno je što smo usvojili Deklaraciju o Srebrenicu i mislim da smo ipak malo rešili pitanja koja su opterećivala većinu, kazao je poslanik “Crno na bijelo” Miloš Konatar.

On je rekao da Vlada postoji sve dok ima većinu u Skupštini, a da ako neko misli da ne treba da postoji neka podnese predlog za izglasavanje poverenja.

“Ne očekujem da će pitanje poverenja pokrenuti Demokratski front, a ako to neko želi mora tražiti partnere na drugoj strani. Moramo se navikavati na demokratiju i da glasamo za predloge, da se izjašnjavamo na osnovu toga a ne kako će neko o tome glasati. Ne vidim da je situacija danas kritičnija nego što je bila”, rekao je Konatar u izjavi novinarima.

1 KOMENTAR

  1. Како ме је председник републике инструисао, ово би требало да доживим као “вратски” однос ?

Comments are closed.