Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaj predsednika Srbije o Kosovu, posle rasprave koja je trajala ukupno 13 časova u dva dana. Za izveštaj je glasalo 145 poslanika, protiv četiri, a nije glasalo 13 poslanika.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad Skupštine nisu prisustvovali sednici.

Sednica Skupština Srbije na kojoj je razmatran izveštaj o Kosovu i Metohiji trajala je dva dana. Sednica je danas počela obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića o jutrošnjim dešavanjima na Kosovu.

Kako je preneo N1, Vučić je na sednici rekao da su „velike sile“ reagovale na dešavanja u Zubinom Potoku i da su poručile da delovanje specijalnih policijskih snaga nema veze sa borbom protiv kriminala, već da je u pitanju prekoračivanje mera.

Vučić pre 20 dana dobio informaciju o hapšenjima

Vučić je rekao da nije prorok, ali da je od obaveštajnih službi pre 20 dana dobio informaciju da će biti hapšenja i da je upozorio i Srbe i međunarodnu javnost na to.

Vučić je odgovarajući na optužćbe na optužbe poslanika SRS Milorada Mirčića da ministarka Zorana Mihajlović ide po mišljenje u ambasadu SAD, rekao da ima poverenje u Mihajlović i da ona dobro radi svoj posao. Dodao je da da bi svako od ministara ko čini to što Mirčić kaže odmah bio smenjen.

Vučić je ponovio i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova. On je to rekao na pitanje samostalnog poslanika koji je bio na listi Dveri-DSS Miladina Ševarlića.

Vučić i Radeta, ljubav prema Srbiji i (ne)izručivanje Hagu

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta osvrnula se na citat kojim je Vučić juče završio govor – „da treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih“ i poručila mu da će ona svoj govor završiti citirajući Njegoša – „da je svak rođen da po jednom umre, čast i poštenje žive zauvek“.

„Iskreno želimo da se opredelite za čast radi vas i radi Srbije“, rekla mu je Radeta.

Vučić joj je rekao da voli Srbiju i da je to između ostalog pokazao i time što nikada nije izručio međunarodnom sudu pravde ni jednog Srbina, pa ni nju.

Čanak i Rambuje 2

Lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izneo je predlog o održavanju „Rambujea 2“ , a Vučić je na to odgovorio da se plaši da takva konferencija možda Srbiju dovede u nemoguću poziciju.

Kako je objasnio, i ono što bi bilo ponuđeno, bilo bi veoma malo i ne bi ispunilo ni najniže zahteve srpske strane.

Vučić je napomenuo da to govori jer je razgovarao sa raznim međunarodnim predstavnicima i njih najviše interesuje kako da osiguraju integritet Bosne i Hercegovine, a to žele preko Kosova.

Vučić je Čanku preneo da bi o ideji „Rambujea 2“ želeo da mu kaže šta misli u četiri oka, ne zato što mu je blizak ili se slaže sa njegovom politikom, nego što je šef poslaničke grupe, a da ne može to da uradi u parlamentu, „pred ovolikim auditorijem i javnošću, domaćom i stranom“.

Đorđe Vukadinović i šta je ROSU radio do 2012.

Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast.

„Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu potpuno je jasno da su svi ti prethodni i Milošević i Koštunica i Tadić i Đinđić pravili razne greške, ali za sve to vreme kosovska policija nije mogla preko Ibra“, rekao je Vukadinović na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Vučić je rekao da se to jeste događalo i ranije. Vučić je istakao da je od kako je potpisan Briselski sporazum sačuvan mir na Kosovu.

„Osećam se odgovornim za Briselski sporazum iako ga nisam ja potpisao i ponosan sam što smo posle toga imali šest godina mira i da ni na koji način nisu srpski interesi bili ugroženi“, rekao je Vučić.

Komentar(1)

  1. Milorad
    29. мај 2019. 07:11

    Pa nije to vucicev izveštaj nego od marko sprinter zvani acosrbine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.