Uštipci se spremaju brzo i lako! Pre svega, jeftino stižemo do doručka, večere ili samo priloga uz nešto naseckano i paradajz ili jogurt. Meki su i preukusni.

Sastojci:

2 srednje tikvice ( 1 kg )
1 kašičica soli + prstohvat, dva
200 ml jogurta
3 cela jajeta
1 čep sirćeta
3 pune čaše brašna (450 g)
10 g praška za pecivo

Priprema:

Tikvice oguliti, pa izrendati na krupno rende.

Posloliti i promešati, pa ostaviti 20 – 30 minuta da odstoje, kako bi pustile vodu.

Vodu nije potrebno da ocedite, već dodajte jaja, jogurt, sirće i malo još soli. Zatim, sve promešati.

Dodati i brašno i prašak za pecivo, pa mešati dok se sve ne poveže.

Ostaviti da odstoji 10 minuta dok vi pripremite šerpu sa pečenje, ulje, ubruse i tanjir.

Taman će za to vreme ulje da se zagreje, a smesa je odstajala.

Proveriti varjačom da li je ulje spremno –  spustite varjaču i ako idu balončići oko nje, možete da pečete uštipke.

Spuštati smesu kašikom u vrelo ulje. Pečete na srednjoj do jačoj vatri, kod mene je to 7 od 9, ali sam malo morala da spustim i na 6, pa da vratim na 7. Kada lepo porumene, uštipci su gotovi.

Pečene uštipke odlagati na ubrus, da se ocede ako ima viška ulja.

Umak možete napraviti od pavlake, mirođije, belog luka u prahu, peršunovog lista i kašičice majoneza.

Prijatno.

Izvor: https://domacirecepti.net/ustipci-od-tikvica-2/

Komentar(1)

  1. Art
    7. septembra 2025. 23:11

    Pa da. Zašto bacati vodu kad se već dodaje brašno...

Ostavite odgovor na Art Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.