Komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović poziva Srbiju da osigura da nacrt zakona o doživotnoj kazni bude u skladu s Evropskom konvencijom za ljudska prava, preneo je B92.

U objavljenom pismu ministarki pravde Neli Kuburović, Mijatović poziva srpske vlasti da ponovo razmotre nacrt zakona kojim se uvodi doživotna kazna, bez mogućnosti uslovnog otpusta za lica osuđena za neke od najtežih zločina, navodi se u saopštenju.

Mijatović podseća da Evropska konvencija za ljudska prava, koja je obavezujuća za Srbiju kao članicu SE, ne zabranjuje uvođenje doživotne kazne za naročito teške zločine kao što je ubistvo, navodi se u saopštenju.

Ali, dodaje, da bi ona bila u skladu sa tom konvencijom, mora da postoji mogućnost njenog smanjivanja, odnosno mora da postoje izgledi da zatvorenik bude pušten na slobodu i mogućnost revizije kazne.

Poziv komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da srpske vlasti preispitaju predlog zakona kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora je vrhunsko licemerje, bezobrazluk i neznanje, izjavio je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

„To što kritika dolazi iz jedne evropske institucije mene ne sprečava da kažem da je reč o vrhunskom licemerju i bezobrazluku, ali i vrhunskom neznanju. Ako želite da solite pamet nekome, morate da znate više, a Dunja Mijatović pokazuje da ne zna ni evropsku praksu ni zakonodavstvo, jer bi morala da ima u vidu da institut koji mi uvodimo već postoji u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Sloveniji…“, rekao je Martinović na konferenciji za novinare u parlamentu.

Martinović je rekao da Dunja Mijatović svesno ili nesvesno obmanjuje građane kada kaže da ne postoji mogućnost uslovnog otpusta, jer, ističe, ona postoji u zakonski propisanim slučajevima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.