Kad pitate interpretatora/interpretatorku narodne muzike koja im je omiljena (njihova) pesma, dobićete diplomatski odgovor da ih vole sve, kao svoju decu. Nešto slično bi morao da kaže svaki urednik novina, pa tako i Nedeljnika, mada to nije uvek istina.

Eto, recimo, kada je Miloš nacrtao, pa onda odštampao naslovnu stranu ovog broja (dragoceni, ako i kontroverzni esej Uroša Đurića o Džulijanu Asanžu), prvo smo je samo malo gledali, pa smo onda odlučili da je promptno uramimo.

A uramili bismo, samo da to tako može, i nekoliko sjajnih tekstova iz ovog broja: i panovićevski pregled prošle sedmice, i sjajnu „aferu“ Aleksandra Radića, i analizu Vlade Novakovića, i psihoanalizu Milana Damjanca… I naravno sve kolumne, od prve do poslednje…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom Nedeljniku i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

ĐURIĆ I ASANŽ – Ključna stvar zapravo leži u kompromitovanju i diskreditaciji nosilaca slobodarskih ideja i poriva. Da su to ličnosti labilne, izopačene, sumnjivog morala i nečasnih motiva, problematične i u neku ruku društveni otpad. Iako se nosioci globalnih trendova ubiše da nam dokažu da odavno nije primereno obrušavati se i satanizovati nekog zbog različitosti, ovaj slučaj nam upravo pokazuje da je sve i dalje u igri kad je difamiranje protivnika u pitanju. Jer vladajući slojevi vrlo dobro znaju da je gro svetske populacije konzervativne i tradicionalne orijentacije. Žižek je na kraju balade postavio pravo pitanje – Asanž je slobodan, a mi? Esej Uroša Đurića o Džulijanu Asanžu u novom Nedeljniku.

LALIĆ – Iznenadio me je drugar koji je stigao iz Australije. Kaže, tamo se Australijanci ubiše da dokažu da su genocidan narod!, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja pod naslovom „Dobar dan, Kolumbo“.

PANOVIĆ – Vučićeva vlast u iskopavanju litijuma vidi ogromnu, maltene presudnu, razvojnu šansu Srbije. Pa otuda čuđenje zašto tako prvoklasno političko i ekonomsko pitanje nije stavljeno u saborsku Deklaraciju – da je zvanična „svesrpska politika“ iskopavanje litijuma. Svelitijumski sabor je pokazao da opozicija možda i može da se ujedini ali pod uslovom da glavnu reč vodi opoziciona desnica sa narodnim tribunima na čelu. Teško da će na ovoj temi Savo Manojlović ili Aleksandar Jovanović Ćuta da prepuste nekome liderstvo iz opozicije. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Čini se da se vlast kotrlja Evropom i da će je uzeti onaj ko skupi hrabrosti da se sagne i uzme je. Suverenisti, populisti i nacionalisti po prirodi stvari su nadobudniji, glasniji i agresivniji, ali to ne znači ni da su harizmatični, ni jaki a ni hrabri. U krugu od tri godine mogli bismo da se nađemo u situaciji da ekstremna ili suverenistička desnica bude na vlasti, na nacionalnom nivou, u svim najvažnijim zemljama Evropske unije, osim u Nemačkoj. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom broju.

SRBIJA 2028 – Srpskom fudbalu potreban je dvostruki plan – jedan sa strateškim i jedan sa taktičkim ciljem. Onaj duži usmeren je na izgradnju srpskog fudbala od osnove i njegovi plodovi trebalo bi da trajno podignu kvalitet nacionalnog fudbala na svim nivoima. Apsolutno je fundamentalno krenuti odatle iz dva razloga – kriza srpskog fudbala nije ni izbliza toliko jasna na površini, u najjačoj selekciji i u vrhu najvišeg ligaškog ranga, koliko po dubini, u mlađim kategorijama i na nižim nivoima takmičenja. Velika sportska analiza Vladimira Novakovića u dosijeu o srpskom fudbalu.

Komentar(1)

  1. Dokad?
    4. јул 2024. 00:00

    Dokad?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.